diumenge, 16 d’agost del 2009

ELS BONET DE CAL PRIM DE BELLTALL

Un dels nostres redactors estava aquest passat mes de juliol investigant en l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i el senyor Isidre Bonet de Belltall (Conca de Barberà) va ensopegar amb ell. Aquest senyor és descedent de cal Prim de Belltall i un avantpassat seu era de cal Prim de Fulleda i aquesta és la seva petita història que amablement ens ha fet arribar:

Al llibre de registres sacramentals de 1766 a 1849 de Belltall consta el dia 27-5-1809 el matrimoni de Josep Bonet Rull de Fulleda amb Francisca Batlle Planes filla d'Anton Batlle carlà de Belltal i Antònia Batlle Planes. El fet que a Fulleda consti Miró [1] és degut segurament a que els Miró eren els carlans anteriors i més coneguts en aquelles dates que els Batlle.

Als baptismes dels fills i néts de la parella és on consta la condició de
vidrier / mestre vidrier
de Josep Bonet Rull.

Cal Prim de Belltall és on estava situat el forn de vidre i era una part de Cal Carlà (fins al matrimoni, suposo).

Els Bonet eren descendents d'Albarca (Priorat), on devia néixer Francesc Bonet i Altés que el 1742 es casà a Fulleda amb Brígida Cantó i Vallvé.

Els vidriers de Fulleda, en migracions encara poc conegudes i divulgades, van ser treballadors i propietaris de diversos forns en diversos llocs, propers i llunyans, de la geografia catalana. També, moltes vegades, s'emparentaven amb d'altres famílies de vidriers.

[1]: Al llibre d'arbres genealògics de Fulleda de Mossèn Boada consta que la dona de Josep Bonet era Franca. Miró (a) Carlá de Belltall.

1 comentari:

vidrier ha dit...

Visca els vidriers de Fulleda!!!