dimarts, 5 de juliol del 2016

RENOMS I COGNOMS DE #FULLEDA EN DOCUMENTACIÓ FARMACÈUTICA DE VIMBODÍ DE FINALS DEL XIX I PRINCIPIS DEL XX



En l’article “Renoms de Vimbodí i la seva àrea d’influència a través de dos receptaris farmacèutics (1890-1909) i la seva perdurabilitat” de Josep M. Carreras Vives i Josep M. Grau Pujol trobem diverses referències a Fulleda. Primerament, que en el padró d’habitants de Vimbodí de 1905-10 hi ha inscrit un vidrier del nostre poble, on feia uns quants anys que s’havia tancat el forn de vidre i traslladat cap aquesta vila propera ja de la Conca de Barberà.

També trobem informació que a la farmàcia vimbodinenca del Ramon Miquel hi acudien gent de pobles de la rodalia, i entre els garriguencs n’hi havia de Tarrés, Vinaixa, el Vilosell, l’Espluga Calba, Fulleda...

De Fulleda es recull els següents renoms o cognoms, marcant amb un asterisc els renoms que consten en el llibre de Santi Arbós Gabarró, Onomàstica de Fulleda(Garrigues), Barcelona, 2004.

-Conill
-Curull (cognom)
-Elies (cognom)
-Gabarró (cognom)
-Masalles (cognom)
-Morcader
-Pentinat*
-Saragossa (cognom)
-Sivilla*
-Silvestró*


No ens són familiars els renoms Conill -potser lectura errònia per Corull- ni Morcader –que s’ocupava d’alguna manera de la morca, “solatge de l’oli”? o, segurament, mala lectura per Mercader- i pel que fa a Silvestró presenta una forma més antiga, menys evolucionada, que l’actual Sivestró, diminutiu de Silvestre. Curull podria tractar-se en aquesta època d'un renom i Gabarró seria un nom de casa (cal Gabarró) o renom d'algú que també portava aquest cognom.