dilluns, 15 d’agost del 2022

SANTA MARIA ASSUMPTA A #FULLEDA

Ja s’esmenta l’església de Santa Maria en el testament del cavaller Berenguer de Fulleda de l’any 1307. I el 1656, l’altar major estava dedicat a Santa Maria i el 1776 s’especifica que ho era a l'Assumpció de Nostra Senyora. Per altra banda, l’any 1858 tenim constància que "La iglesia se titula Sta Maria de la Asumta". La figura central de l’altar major era, el 1933, la "Asunción de la Virgen", acompanyada al costat de Sant Domènec, Sant Francesc de Paula, Sant Isidre i Sant Pere; en un segon cos hi havia una creu. L'any de la construcció d’aquest altar major és el 1857, daurat el 1863, per desaparèixer el 1936.

Tot i que aquesta advocació és la titular de l’església parroquial, no se li coneix cap confraria, ja que vetllaven per l’altar major els sagristans, ni festa amb especial rellevància. Documentem, però, el 1803, una relíquia de la roba de la Mare de Déu.

Hi ha uns goigs de postguerra (1946), dedicats a “Maria Santíssima en la seva gloriosa Assumpció, patrona de Fulleda”, sense potser gaire transcendència popular.

En l’actual altar major, fruit de la restauració de postguerra, continua sent la figura central com a titular de la parròquia. Tot i així, la web de l’arquebisbat diu que la titular de la parròquia és “Santa Maria”, sense cap advocació particular.

L’Assumpció de Maria és una festa antiga que commemora el trasllat del cos i ànima de la Mare de Déu al cel després de morir, tot i que no es considerà dogma fins al 1950.


Fulleda agraeix sens mida

les gràcies que us ha rebut,

tindrà sempre per tribut

honrar-vos tota la vida;

Vós sereu la preelegida

sa advocada i defensora:

Vostra Assumpció, Senyora,

tots cantem amb alegria:

Sigueu-nos des d'aquest dia

en el Cel gran protectora.