D’uns anys ençà l’Ajuntament de Fulleda està promovent la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis forestals per tal de reduir el risc que el municipi es vegi afectat per un Gran Incendi Forestal. Les inversions realitzades en els darrers anys s’han dedicat, sobretot, a millorar la xarxa viària (camins rurals i forestals), en alguns casos amb el suport dels ajuts del DAAM, en altres amb recursos propis i altres ajuts (Diputació).
Tanmateix, la gestió forestal de les prop de 1.000 hectàrees forestals del municipi (59,65% del total) no és gens fàcil, tenint en compte que les propietats estan molt fragmentades, són majoritàriament de propietat privada i l’abandonament generalitzat del bosc a causa de la baixa rendibilitat dels aprofitaments tradicionals de fusta i llenya.
Arran de l’incendi de la serra de Vilobí de 21 de març de 2021, l’Ajuntament de Fulleda va decidir d’anar més enllà i promoure, juntament amb l’Ajuntament de Tarrés, la creació d'àrees forestals estratègiques de baixa càrrega de combustible en aquests dos municipis. Aquestes zones, també anomenades Punts Estratègics de Gestió són punts claus en el territori on l’aclarida del bosc i l’estassada del sotabosc permet al servei d’extinció executar maniobres d’atac segures per limitar l’abast d’un Gran Incendi Forestal.
Per tot plegat a finals de l’any 2021, des de l’Ajuntament de Fulleda, ens vam posar en contacte amb els tècnics de Grups de Recolzament d'Actuacions Forestals del Cos de Bombers de Catalunya (GRAF) els quals van realitzar una visita a la zona. Fruit d’aquesta visita i de l’anàlisi de les situacions sinòptiques de risc, GRAF va delimitar les tres àrees següents:
Nom de l’AEG
Municipi
Superfície (ha)
Costa de la Cirera - Cantaperdius
Fulleda
79,67
La Gravera
Tarrés
37,07
Fontfreda
Tarrés
10,21
TOTAL
126,95
En paral·lel vam iniciar els primers contactes amb els responsables del projecte Ramats de Foc (d’ara endavant RdF) que treballa per impulsar, dinamitzar i acompanyar el sector de la ramaderia extensiva en àrees estratègiques de gestió del risc d’incendis arreu del territori català com a eina de gestió forestal sostenible.
El manteniment de forma sostenible i perllongada en el temps d'aquestes zones estratègiques amb una càrrega de combustible i una estructura de vegetació adaptada al règim de foc de l'espai, augmenta la resiliència del paisatge, limita la capacitat de propagació dels incendis forestals i aporta espais d'oportunitat on establir maniobres de control als serveis d'emergències.
El projecte es du a terme tenint sempre presents i perseguint tres objectius generals:
Reducció del risc d’incendis.
Gestió forestal (i territorial) sostenible mitjançant la silvopastura prescrita.
Foment de la bioeconomia local i de proximitat en àmbit rural.
Fruit d’aquest treball col·laboratiu resumim a continuació les principals passes realitzades:
Març de 2022
Reunió amb el Director dels Serveis Territorials a Lleida, Ferran de Noguera, cap de la secció de Boscos a Lleida, sra. Meritxell Domingo i sr. Jordi Arbós, alcalde de Fulleda. Petició de suport tècnic.
Preparació de la fitxa d’accions per al Projecte LIFE eCOadapt50, en col·laboració amb l’associació Leader Ponent. Recull les obres necessàries per adequar aquestes àrees estratègiques així com la implementació del silvopastoreig per a prevenció d’incendis a Fulleda i Tarrés amb una inversió total de 128.475,00 €.
Setembre de 2022
Primera visita del sr. Marc Arcarons, coordinador del projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa a Fulleda i Tarrés. Trobada amb el pastor Francesc Roca, l’alcalde de Fulleda, sr. Jordi Arbós i el regidor de l’Ajuntament de Tarrés, sr. Ramon Vallverdú.
Febrer de 2023
Signatura del contracte entre el sr. Francesc Roca i l’Ajuntament de Fulleda per a la prestació del servei de silvopastoreig per a prevenció d’incendis forestals en una superfície de 5,41 hectàrees de terrenys comunals inclosos en l’Àrea Estratègica de Gestió de Costa de la Cirera – Cantaperdius.
Març de 2023
Gravació de la notícia de TV3. Visita del sr. Marc Arcarons, coordinador del projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa a Fulleda i Tarrés. Trobada amb el pastor Francesc Roca, l’alcalde de Fulleda, sr. Jordi Arbós.
Abril de 2023
Treballs de desbrossada parcial i selectiva a les parcel·les de titularitat municipal 62, 67 i 68 del polígon 003, incloses en l’Àrea Estratègica de Gestió de Costa de la Cirera – Cantaperdius amb el propòsit de triturar el brancatge i facilitar la regeneració de la pastura.
Recentment, hem tingut coneixement de l’inici del Projecte LIFE eCOadapt50 que preveu desplegar l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic i estem treballant per accelerar les accions recollides a la fitxa tècnica per tal de:
Redacció del projecte executiu i dels plans de maneig de pastura.
Tramitació de les autoritzacions dels propietaris i signatura dels acords entre propietat forestal i explotacions ramaderes que permetin el desplegament de ramaderia extensiva en les AEG.
Execució de les aclarides i desbrossades al bosc o les cremes controlades o prescrites.
Execució de les inversions en infraestructures (tancats, dipòsits d’aigua, abeuradors, pletes, etc.).
A causa de l’emergència climàtica i la sequera, agreujada en els darrers mesos, ens hem posat en contacte amb els nostres socis per tal que accelerin els tràmits en la mesura que sigui possible. Per la nostra part, treballarem per instal·lar un dipòsit d’aigua als comunals de la Costa de la Cirera i facilitar la feina del nostre pastor local, Francesc Roca.
Per altra banda, el sector de la ramaderia d’oví i cabrum està passant per serioses dificultats a causa de l’escassetat de pastures i l’encariment dels farratges i tenim constància d’algun pastor que desitjaria instal·lar-se a la zona en els propers mesos. Per aquest motiu, l’acondicionament de les àrees estratègiques podria ser una alternativa en la qual hi hauria un guany per les dues parts ja que també contribuiria a reduir el risc d’incendi forestal.
Webs d’interès:
https://www.ramatsdefoc.org/ca/
https://www.diba.cat/web/mediambient/life-ecoadapt50
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/cabres-per-prevenir-incendis-a-fulleda/video/6208998/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada