dimecres, 12 de desembre del 2018

EL "CABECILLA" MASGORET VOLTA PER #FULLEDA DURANT LA TERCERA GUERRA CARLINA (1875)




"El 31 de marzo el comandante militar de las Borjas sorprendió en Fulleda al cabecilla Masgoret y á su partida , á la que hizo 3 muertos y varios heridos y le cogió 45 prisioneros, armas, municiones, etc."

[pàg. 56]


Podria ser que fos de Fulleda... de cal Masgoret. En tot cas, no sembla que es pugui tractar del general carlí Josep Masgoret, el qual també estava, però, emparentat amb els Masgorets de Fulleda. Alguna idea?



2 comentaris:

Gerard París ha dit...

La partida de Pere Balcells Masgoret, el "Nen de Prades", voltava pel Camp i la Conca entre gener i març de 1875 reclamant contribucions. Podria ser que aquest "cabecilla Masgoret" fos el Nen de Prades?
https://www.novaconca.cat/opinio/49110/el-nen-de-prades

De fet, el "Nen de Prades" sembla que era nét d'un Masgoret fulledenc:
https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000008294#imatge-38
https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000008268#imatge-202

Per altra banda, al llibre d'òbits de Fulleda hi ha constància d'aquest atac sorpresa i hi ha registrat un mort el dia 31 de març de 1875: el tinent carlí Gabino Oses.
https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000012933#imatge-6

FULLEDA - PETI QUI PETI ha dit...

Gràcies per aquestes valuoses informacions, Gerard. La mort de Gabino Oses la teníem documentada en el treball "Actes violents a la tercera Guerra Carlina a Fulleda" de Montse Arbós i Núria Arbós. En aquest estudi també s'esmenta Salvador Masgoret (Masip?) que podria haver estat comandant carlí del poble.Tenim constància, també, que el general Josep Masgoret i els Masgorets de Fulleda descendien de Miramar. Potser, tot plegat, estem parlant d'una nissaga carlina amb diferents personatges de major o menor importància...