dijous, 16 d’abril del 2020

UN COMTE, SUPOSADAMENT, PER LA #FULLEDA DE 1204

"Né de l’union du comte Sanche de Roussillon et de Sancha Núñez de Lara, fille du comte Nuño Pérez de Lara et de Teresa Fernandez de Trava.

Il est possible qu’il ait passé une partie de son enfance aux côtés de sa mère, dans les royaumes de Castille et de León, patrie des Lara, ou en Galice, patrie des Trava. C’est en tout cas à Fulleda, au sud de la Catalogne, aux côtés de sa mère, qu’il apparaît pour la première fois, le 11 novembre 1204, donnant au monastère cistercien de Sobrado de los Monjes, le cinquième de la ville de Sarantes, dans la terre de Trasancos en Galice. Cette donation intervient le jour même du couronnement, à Rome, du roi d’Aragon Pierre II, cousin germain de Nunó."

https://fr.wikipedia.org/wiki/Nuno_Sanche_de_Roussillon

"Nascut de la unió del comte Sanç de Rosselló i Sancha Núñez de Lara, filla del comte Nuño Pérez de Lara i Teresa Fernandez de Trava.

És possible que passés part de la seva infància al costat de la seva mare, als regnes de Castella i Lleó, pàtria dels Lara o a Galícia, pàtria dels Trava. És en tot cas a Fulleda, al sud de Catalunya, al costat de la seva mare, que apareix per primera vegada, l’11 de novembre de 1204, donant al monestir cistercenc de Sobrado de los Monjes, el cinquè de la ciutat. de Sarantes, a la terra de Trasancos a Galícia. Aquesta donació arriba el dia de la coronació, a Roma, del rei d'Aragó Pere II, cosí primer de Nunó."


Deu tractar-se, evidentment, d'una errada el que hi posa en aquesta entrada de la Wikipedia en  francès que ja documentem, però, en aquest altre text francès. Dubtem molt que a principis del XIII a Fulleda hi hagués gran cosa més que una torre i uns quants pagesos, cosa que no s'adiria gaire amb un personatge com el comte Nunó Sanç de Rosselló i Cerdanya... Sigui com sigui, té la seva gràcia.

2 comentaris:

Gerard París ha dit...

Curiós, si més no.

L'article sobre el testament de Nunó Sanç cita el llibre Tumbos del Monasterio de Sobrado de los Monjes, de Pilar Loscertales, una transcripció dels còdexs 976 i 977 de l'AHN. Aquests còdexs estan digitalitzats i es poden consultar online. En concret, aquest és el 976:
http://pares.mcu.es/ParesBusquedas20/catalogo/show/2609385

Els actes de donació referenciats estan al foli 133r (imatge 261) i al 149v (imatge 294). En el primer s'hi llegeix:
"in terra de Fulieda in villa que vocatur Uzolis"
i en el segon:
"in terra de Fulieda in villa que vocatur Cuzolis"

També fan referència a Fulieda/Fulleda i a aquestes actes de donació, les tesis doctorals d'Antonio Sánchez de Mora i de Francesco Renzi.

Caldria identificar quina població és aquest Uzolis/Cuzolis de les terres de Fulieda. A priori, no sembla cap lloc amb relació amb Fulleda...

FULLEDA - PETI QUI PETI ha dit...

Moltes gràcies, Gerard!!! Li havia donat un parell de tombs però no havia pogut localitzar els 'tumbos'. Per mi que tot té a veure amb terres lleoneses o gallegues i que la semblança del topònim amb Fulleda és això, simple semblança.