dimecres, 2 de setembre del 2020

PREGÓ DE LA FESTA MAJOR DE #FULLEDA 2020











Bona nit a tothom i moltes gràcies per l'honor que m'heu fet a nomenar-me pregoner de la Festa Major de Fulleda!

Sóc Roger Tutusaus Codony, potser alguns de vosaltres m'haureu vist pel terme amb un Lada Niva de color blanc, ara una mica més decorat, carregat amb una desbrossadora a la baca i un xapo al maleter. Per alguns d'aquí, del poble, potser sóc el Roger de Boira Experience o el Roger de la Marxa Heroica, totes dues associacions són correctes.

Jo no sóc d'aquí, tampoc sóc una persona il·lustre, no sóc artista, tampoc polític. Considero que tinc una feina i una família normals, però unes aficions potser una mica estranyes, deixeu que us ho expliqui:

Originalment vinc de la plana, plana, del clot del dimoni, de Mascança, vinc concretament de Torregrossa. Allà on no hi ha gaire desnivell, per no dir gens, on una lleugera elevació del terra es considera una serra i on l'aigua amb els seus canals, sèquies, basses, conreu de panís i de tota mena de fruiters modulen durant quilòmetres i quilòmetres el paisatge. Vaig començar a amarar-me de les Garrigues i Fulleda per allà el 2010 quan em va agafar el que en diuen "la crisi dels 30". No em donava per comprar-me el que es compraven els meus amics, generalment cases o pisos, així que em vaig comprar una bici, una BTT. La part tecnològica sempre se m'ha donat bé, em fou fàcil començar a buscar recorreguts per fer amb la bici a les webs, me'ls baixava i venia a fer-los. Se'm feia realment estrany que tan sols a 25 minuts de casa tingués aquest paisatge tan diferent del que tenim a la plana. Això fins a arribar a l'Espluga, ara bé, quan arribava a la carretera que puja fins a Fulleda, ja em pensava que anava a un lloc remotament remot, un lloc que encara estava per descobrir! Ja us podeu imaginar quan vaig veure les primeres cabanes de volta, o els aljubs, els forns de calç, els marges de pedra en sec, els aixoplucs em costava digerir tot el que veia, era com si haguessin vingut els extraterrestres a construir el seu camp base a 25 minuts de casa i no ens ho haguessin explicat!

Encara als meus trenta i amb una vida social més activa de la que porto ara, em vaig adonar que aquesta afició meva d'anar a descobrir terreny no era gaire comú en general. Sí que alguns podien anar de vacances a Islàndia o la Patagònia, però en canvi potser no havien vist mai la banqueta del canal en el seu pas per la partida de Paradell, al terme de Torregrossa. En definitiva, desconeixien per complet el que tenen a la vora de casa. Així que l'any 2011 vaig decidir organitzar la primera ruta a peu per la plana, amb només amics i família, crec que érem uns 10 o 11 i va anar força bé, tothom es va quedar gratament sorprès i em van obligar a fer una segona edició. Vist l'èxit i les meves ganes d'ensenyar als meus amics les meravelles de la plana de Lleida, vaig treballar per crear una web, vídeos, etc per promoure la segona ruta que vam organitzar l'any 2012. Aquest cop vam visitar els Bessons i els Marquesos, terme de Juneda, les Borges Blanques i Cervià, ja ens vam començar a endinsar a territori garriguenc. En aquesta edició ja vam arribar als 30 inscrits, hi havia amics, família, i aquest cop, a diferència de l'any anterior, també gent que no coneixia de res. El 2013 vam visitar el terme de Vinaixa amb una caminada dedicada a l'oli, tot visitant el molí d'oli Oleum Flumen, vam aconseguir reunir unes 40 persones. L'any 2014 vam organitzar l'edició tanina. Com no podia ser de cap altra manera, fou aquí a Fulleda amb el Celler Matallonga. Si no recordo malament, aquest mateix any, l'Ajuntament de Fulleda ens va demanar que organitzéssim una caminada per inaugurar la ruta de les fonts i els miradors de Fulleda. Diguem que l'any 2014 vaig començar a graduar-me en el vostre entorn. L'any 2015 vam organitzar juntament amb Irene Barón, la meva sòcia en l'actualitat, la Marxa de la Boira, al Palau d'Anglesola, amb 200 persones inscrites i també una caminada a l'Albi! L'any 2016 vam continuar amb la marxa de la Boira a Vila-sana amb 400 persones inscrites. L'any 2017, a Mollerussa, amb 800 persones inscrites. Hem mantingut aquesta xifra en totes les edicions que hem fet fins a la que vam fer aquest any a Penelles, en la que vam arribar als 850 inscrits; per mencionar alguna de les marxes que amb dedicació i l'ajuda incalculable dels voluntaris hem organitzat.

L'any 2017 l'Ajuntament de Fulleda es va posar en contacte amb nosaltres per organitzar una marxa. Tot formava part d'un projecte turístic pensat per promoure la visibilitat de Fulleda i potenciar-la com un reclam turístic més de les Garrigues. La idea era organitzar un esdeveniment massiu, per això vam considerar que la marxa tingués tres recorreguts: un de curt, un de mitja i un de llarg, perquè tothom tingués, independent del seu estat físic, l'oportunitat de caminar pel vostre entorn. Aviat vam coincidir també amb el nom, la Marxa Heroica, en honor a l'Agustina i seguint també amb la tònica del nom de la vostra fira. El primer any de la marxa vam reunir 150 participants. Aquest 2020, encara que sembli estrany i llunyà, també la vam poder celebrar amb 450 inscrits, vinguts d'arreu de Catalunya.

Recordo que aquell 2017 va ploure dos o tres dies abans del dia de la marxa i el 2018 va nevar també pocs dies abans. Nosaltres, gent del pla, ens movíem amb una Renault Kangoo per fer el marcatge dels recorreguts, i ja us podeu imaginar com acaba la història, plens de fang, estirant el cotxe per intentar treure'l dels fondos, desfent el camí per trobar una ruta alternativa, etc., etc. Tota una aventura que ja us dic ara que si no hagués estat per la paciència, esforç i ajuda del meu pare, de ben segur que no ho haguéssim pogut aconseguir; gràcies, Estanis, per aquesta i per tantes altres més! En les següents edicions del 2019 i 2020 ja teníem el Lada Niva i les coses van millorar, però hem de dir que de totes les marxes que organitzem, la de Fulleda és la més complexa i dura. De moment, però, les ganes i la il·lusió de donar a conèixer el vostre paisatge, el vostre patrimoni i donar valor a aquestes terres que a vegades ens semblen oblidades, poden més que les dificultats.

Abans us deia que l'any 2014 em vaig començar a graduar en el vostre paisatge. Després d'organitzar i marcar els recorreguts de l'Heroica, us puc anunciar que ara ja tinc el màster, però encara em falta un bon tros per arribar al doctorat.

Va ser l'estiu del 2019 quan després de parlar amb el Jordi, vam creure convenient donar un tomb i anar una mica més enllà en tot el tema de promoció turística de Fulleda. Ja s'ha fet una feina molt important amb una pàgina web, www.fulledaturisme.cat, on hi podreu trobar tota la informació sobre Fulleda, però calia donar una empenta al que vosaltres qualifiqueu com a quotidià, calia tornar a reconnectar amb el paisatge i revalorar-ho com a tal.

Per fer-ho, vam tenir en compte els següents punts:

Teniu un entorn privilegiat, perfecte per practicar-hi esports.

Viviu en un poble petit, perfecte per venir-hi a descansar i gaudir de la calma.

Hi ha gent local que es dedica amb cor i ànima a fer productes de màxima qualitat de KM 0.

Vam barrejar aquests tres ingredients i va sorgir Fulleda Turisme Actiu, un projecte en format web, disponible en tres idiomes, que facilita a qui vulgui, vingui d'on vingui, la descoberta el paisatge, el poble i els productors de Fulleda sense sorpreses i de manera autoguiada.

Aquest projecte consta de dues fases. La primera és crear rutes en diferents modalitats esportives:, btt, trail, senderisme, rutes a peu, etc... i adequar els senders i camins per on passen; en definitiva, fer un manteniment de l'entorn. Com us podeu imaginar, hem estat distrets després d'aquest hivern i primavera, amb el fenomen atmosfèric "Glòria" fent de les seves, i amb la humitat disparada i amb ganes de fer créixer tota planta, arbust o arbre del terme. Un manteniment necessari per assegurar-nos que qui vingui a practicar el seu esport preferit a qualsevol de les rutes que promocionem, no es trobi sorpreses i pugui marxar content i recomanar l'experiència als seus amics, el que en diem el boca a orella.

Referent a aquesta fase, també vull mencionar que tot recorrent el terme hem trobat i adequat petites i grans delicadeses en format de patrimoni que ens omplen d'il·lusió i forces. Descobriments que ens fan reflexionar sobre com en pocs anys han canviat els hàbits i les maneres de fer, i que ara, tot i estar en part en l'oblit no deixa de ser patrimoni de tots els fulledencs i fulledenques. Aquestes piques, aquells marges de pedra en sec, aquell pas abandonat a nosaltres ens dóna energia per seguir amb aquesta tasca de descoberta. Necessitem tornar a valorar el llegat dels nostres avantpassats. No us demanem que torneu a agafar el xapo, però us ho posem més fàcil, us animem a visitar, potser per alguns revisitar aquestes troballes per tornar a sentir-les vostres.

La segona fase d'aquest projecte, serà crear unes estades turístiques d'un i dos dies perquè les persones que vinguin, puguin compaginar l'activitat física o el descans amb visites guiades per conèixer millor el poble de Fulleda, el museu del Molí d'Oli i els productors de la localitat. Ja hem començat a treballar en aquesta fase i esperem poder presentar-la ben aviat.

Ja no em vull allargar més, només voldria comentar-vos, ara que hi som uns quants, que estem oberts a saber més sobre el terme municipal de Fulleda i les vivències que us hagin pogut arribar dels vostres avantpassats o experiències vostres de quan éreu petits. Potser algun sender que recordeu haver fet per arribar a algun lloc en concret, potser una cançó, una dita, alguna anècdota, llegendes, curiositats, persones, ... formarien part del patrimoni immaterial de Fulleda que també ens agradaria posar en valor. Si teniu ganes de compartir-ho, contacteu amb nosaltres o amb el Jordi i ell ens passarà el missatge.

Una vegada més, moltes gràcies, alcalde, regidors i poble de Fulleda per aquest honor, que passeu molt bona Festa Major!