"A part de la funció econòmica, la cooperativa també tenia una funció social importantíssima: el sindicates va transformar en un punt de reunió. Quan entraven les olives, al vespre, els homes es preparaven nes rostes a la caldera (pa torrat sucat amb oli), i si algun dia de la collita feia destorb, si plovia, nevava o hi havia boira hi passaven les hores.
Quan s’acabava de collir organitzaven una cacera i els homes preparaven un dinar amb allò que havien caçat i s’ho menjaven en alguna font del terme.També s’hi van organitzar algunes celebracions familiars, com per exemple un casament.
Al cafè s'hi va comprar un televisor, abans només n'hi havia un a cal Ferrer, i aquest electrodomèstic vacanviar els hàbits d'una bona part de la població. Molts recorden haver-hi anat a veure Teatre català, mentre que els programes musicals eren els més apreciats per les dones del poble (Nos gustan los lunes, La gran parada), i la canalla d'aquell temps en recorda els programes infantils,els pallassos i com sempre el futbol. Durant un temps venia gent de l'Espluga Calba, dels Omellons i fins i tot de les Borges Blanques a mirar aquest esport a la televisió, perquè segons deien allà no es veia bé perquè no tenien senyal d’antena televisiva. Actualment aquest televisor està ubicada al museu del Sindicat.
Altres cafeters, després de Ramon Gabarró José (Ramon del Miquel), que han portat el local al llarg del temps han estat Josep Cantó Romeu (Parent), Joan Copons Masgoret (Gili), els fills de Ramon Arbós Saragossa (Arbós) i Jaume Gabarró Solé (Palau), Ramon Xifré Català (Banya), un grup de joves, Josep Arbós Amenós (Coixet), Horaci Botella Soret (Botella) i Joan Donet Nebot (Juani).
Actualment el local funciona com a seu social de l'Associació de Gent Gran Santa Creu."
https://www.raco.cat/index.php/TrobadesGarrigues/article/view/365530/459580
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada