diumenge, 30 de juny del 2024

FESTES A #FULLEDA EL 1927 DEDICADES AL SAGRAT COR DE JESÚS

 


La Cruz, 4-09-1927.

El predicador, Dalmau Llebaria Torné (Falset, 1877 - Tarragona, 1936) va ser afusellat en el decurs de del procés revolucionari dels primers mesos de la Guerra Civil. Va exercir el seu ministeri sacerdotal a les parròquies d'Ulldemolins, Siurana, l´Aleixar, Alforja, Belltall, Solivella, Sant Martí de Maldà, i finalment va esdevenir plebà de Montblanc.


Actualment, el Sagrat Cor de Jesús, es el quart altar entrant per la porta, a l’esquerra. El 1933, era també a la part l'Evangeli, amb una imatge del Sagrat Cor de Jesús de 70 cm de fusta pintada, estil “renacimiento” i de data desconeguda, a cura de Rosa Masgoret Cantó.[1] El maig de 1918, l’arquebisbe de Tarragona Antolín López va entronitzar el Sagrat Cor a l’Ajuntament de Fulleda.[2]

[1] https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000005924#imatge-10

 [2] Diario de Tarragona, 10-05-1918, p. 1.

OMBRA, TRANQUIL·LITAT I BON SERVEI AL XIRINGUITO DE #FULLEDA, AL COSTAT DE LES PISCINES


 

MIG SEGLE DE PETANCA A #FULLEDA

Agost 1975, envelat de la plaça.



 29-06-2024, zona poliesportiva.

Potser caldria plantejar-se de fer un petit recull històric d'aquests 50 anys de petanca a Fulleda. Diríem que, sobretot, hi ha molt material gràfic...

dissabte, 29 de juny del 2024

SANT PERE DEL COLL DE #FULLEDA

 



Avui, diada de Sant Pere, volem recordar l’existència al nostre poble de la capella o església de Sant Pere de Coll, dedicada a l’apòstol sant Pere, des de 1307. A mitjans del segle XIV, el 1354, l'església, capella o capelleta, ja esta construïda i Elixendis, muller d'Arnau Navarra de Fulleda, hi crea una capellania per a la qual presenta a Pere Cervera, prevere i nebot seu, vicari perpetu de la Pobla de Cérvoles. A hores d’ara no ens consta l’existència de cap resta per poder ubicar-lo amb total seguretat. Encara que per diverses afrontacions en documents de compra-venda, capbreus i cadastres, podem pensar que es trobava més enllà de l’antiga torre del castell, al límit de ponent de la partideta de les Costes, no gaire lluny de l’actual dipòsit municipal d’aigua (aproximadament, a la zona encerclada de la fotografia aèria).

Tenint en compte la conquesta de mitjans del XII, l’impuls del repoblament per Poblet cap a mitjans del XIII i que l’actual església seria de principis del XIV, podria ser que Sant Pere de Coll fos el primer temple de Fulleda?

El benefici va ser declarat nul el 1667.[1] El 1730 encara s’esmenta en una afrontació “a migdia en lo pati de Lluís Romeu y placeta de qui puige a Sant Pere del Coll”. Pocs anys després, el 1757, ja es documenta que l’edifici està enrunat, una data molt propera al 1759 que consta en la portalada de l’església parroquial. Podria ser que es fes servir la pedra de la capella per a les ampliacions de l’església? En tot cas, sense que n’hàgim pogut documentar gaire ús en els darrers segles,[2] seria lícit pensar que l’edifici va arribar en un estat precari a la meitat de la divuitena centúria i que les seves restes es podrien haver reaprofitat com a materials de construcció.




[2] Documentem cap al 1632 la celebració d’un aniversari a l’església de Sant Pere de Fulleda: https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000035252#imatge-30

DIVERSES FOTOS DEL PROCÉS DE CONSTRUCCIÓ DE LA NOVA CASA DE LA VILA DE #FULLEDA D'ARROQUETES OBRES I SERVEIS


 


dimecres, 26 de juny del 2024

LA BIBLIOTECA DE #FULLEDA S'ACOMIADA FINS AL SETEMBRE



Bé, ja ha començat l’estiu, ja tenim la piscina en marxa

i la Biblioteca descansant fins al setembre. 📚

Com cada any, quan tanqui la piscina obrirà de nou la Biblioteca. Mentrestant, cas d’una urgència, estaré disponible al mòbil.

🥽📖🥽

Que tingueu un bon estiu!!

💃🌞🏃‍♂️

Cinto

SERVEI DE FISIOTERÀPIA A #FULLEDA (28-06-2024)


 

HORARI DEL XIRINGUITO DE LES PISCINES DE #FULLEDA I ÚS DE LES BARBACOES







 

dimarts, 25 de juny del 2024

PLEGAVEN AVELLANES O QUÈ FEIEN "AQUELLES XIQUES DE #FULLEDA" EL 1906 POTSER A LA SELVA DEL CAMP?




(...)
-Qui es que mou aquesta saragatada?
-Tot sovint hi són, padrí, contesta la Toneta, després d'haver mirat a l'altra banda de la Riera. La colla del Bardelles que s'atacona; me sembla que són aquelles xiques de Fulleda.
(...)


Lo Camp de Tarragona : periódich catalanista: Año 7 Número 319 - 1906 septiembre 15p. 2-3.

dilluns, 24 de juny del 2024

REPLANTEIG PER A L'ARRANJAMENT DE DIFERENTS CAMINS AL TERME DE #FULLEDA


L'Ajuntament informa que s'està fent el replanteig de diferents trams de camins que properament s'arreglaran amb àrids reciclats. Compren el de les Aubredes fins al terme de l'Espluga Calba, de les Roques fins al Pi del Pastisser i de l'era del Sico fins camí de les Ventoses. 

A #FULLEDA: "SANT JOAN BOTA PEL DAVAT, SANT PERE BOTA PEL DARRERE!"


 

Hi havia una imatge de Sant Joan Baptista a l'altar de Sant Josep el 1933, però a hores d’ara no n’hi ha cap a l'església de Fulleda. En la toponímia, hi ha una punta o tossal de Sant Joan, a la zona de la Granada, encara en ús i d’origen desconegut. La nit de la vigília de Sant Joan s’havia celebrat amb focs al carrer en moltes cases i una gran foguera a la plaça organitzada pel jovent, que en els darrers anys ha quedat reduïda a una revetlla a la Sala.

ESTUDI ON APAREIX UN FRAGMENT DE POLIFONIA RECUPERAT DE DOCUMENTACIÓ DE L'ARXIU PARROQUIAL DE #FULLEDA, SEGURAMENT PROVINENT DE POBLET


Fragment provinent de Fulleda tractat en aquest treball publicat a Studies in Musical Fragmentology.

diumenge, 23 de juny del 2024

RITA SALA TREIG, UNA ARTISTA QUE S'INSPIRA EN EL PAISATGE DE #FULLEDA








APAREIX MORT -ASSASSINAT?- UN HOME DE #FULLEDA AL TERME DE TARRÉS


Febré de 1823

Domènech

H.[ome]

Cos

Dia dinou de febré del any mil vuit-cents y tres, en lo poble de Tarrés se donà sepultura eclesiàstica después de haber-lo pasat per la iglésia a Joan Domènech del lloch de Fulleda, marit de Maria Domènech de Vinaixa, fill de Ramon Domènech (segons la relació q[ue] feu lo nunci q[ue] d'altra manera no sabria dits noms). Al dia diset se trobà mort al terme q[ue] no se pogué enterrar fins dit dia q[ue] fou visurat per los facultatius.

Pau Roca, ecònom


Ampliem la notícia que ja havíem publicat el 2014. Es tractava de Joan Domènech Majoral de cal Nofre de 56 anys. Havia estat casat dues vegades, primer amb Antònia Falcó de Fondarella i, al moment de la mort, amb Maria Clota Arqué de Vinaixa, i sense successió en cap dels dos matrimonis.

La partida d'òbit de la parròquia de Tarrés diu que fou trobat el dia 17 de febrer, mentre que mossèn Boada diu que va ser el 16. A més, el capellà de Fulleda, anys després, afirma que "se encontró asesinado" o "se trobà asesinat", mentre que el de Tarrés no ho afirma encara que esmenta que l'enterrament es va endarrerir fins que el cadàver no va poder ser examinat pels metges. 

 

dissabte, 22 de juny del 2024

MACIÀ BESORA, VIDRIER DE #FULLEDA EL 1876



Ja ho era el 1865.

PERE PELLISSÓ, VIDRIER DE #FULLEDA EL 1876


Ja teníem informacions que ho era el 1870



RAMON CANELA, FUSTER DE #FULLEDA EL 1876 I NATURAL DE SAVALLÀ DEL COMTAT


En aquestes partides de confirmació de l'any 1876, trobem tres fills de la parella veïna de Fulleda formada per Ramon Canela, fuster natural de Savallà de Comtat (Conca de BArberà), i Teresa Civit d'Ollers (Barberà de la Conca, Conca de Barberà). 



NORMATIVA DE LES PISCINES DE #FULLEDA QUE VAN OBRIR AHIR DIVENDRES 21









 

divendres, 21 de juny del 2024

ON ES FEIA FOC PER SANT JOAN A #FULLEDA I A D'ALTRES POBLES DE LES GARRIGUES

Fulleda, Sant Joan 2008.

"Només per citar alguns casos, a les Borges hi ha constància de fogueres veïnals a la Capella, al carrer la Fita, a la placeta de les Escoles, al carrer Sant Pere, al carrer Puente Nicolás, al grup Borges i al carrer la Placeta, entre altres. A Juneda, a la plaça Catalunya i a l’encreuament dels carrers Puigverd i Sant Joan. A Torregrossa, el sarau era als carrers que tenien sortida fora vila; algunes fogueres, més petites, s'encenien al casc antic, com la de la Plaça Menor (actualment, Mn. Jesús Jansà) o la placeta de cal Farré, al mig del carrer Major, on hi havia una gran pedra circular al terra. O a l'hort del Remunda, a l'era del Sunta, a la del Navarro o a la zona de la Bassa (on avui hi ha els jardins municipals i l'escola) i, encara que fos zona urbanitzada, també n'hi havia una a l'era de l'Andreu. Cervià també era dels pobles on les fogueres tenien molt arrelament, amb quatre o cinc de simultànies en diferents indrets. A Fulleda es feia a la plaça de l’Església. A Juncosa, darrere del camp de futbol i, anteriorment, també en altres carrers. A la Granadella, en canvi, no és una tradició gaire recordada i les fogueres s’associen més a Sant Antoni. El Vilosell és dels pocs llocs on encara hi ha un parell de carrers que en fan."

https://www.somgarrigues.cat/noticies/6715/ens-agradaria-tenir-competencia

A Fulleda també hi havia hagut tradició de fer-ne a molts carrers, on algunes cases feien un petit foc per després anar cap a la plaça.


dijous, 20 de juny del 2024

L'AJUNTAMENT DE #FULLEDA INFORMA SOBRE ELS PETARDS I FOCS ARTIFICIALS PER LA REVETLLA DE SANT JOAN


 

LLANÇAMENT DE LA NOVA PÀGINA WEB DE #FULLEDA TURISME ACTIU!!!



Estem emocionats d'anunciar el llançament de la nostra nova pàgina web: www.fulledaturismeactiu.cat! Hem treballat incansablement per oferir-vos una experiència molt més ràpida, pràctica i fàcil d'utilitzar. 🌐✨

Aquesta nova plataforma us permetrà explorar les nostres rutes de manera més senzilla gràcies a una classificació detallada. 🥾🚴‍♀️ Per les rutes a peu, trobareu categories tan diverses com Bany de Bosc, Memòria Històrica, Corrals de Fulleda i Heròiques. Si preferiu les rutes amb bicicleta, podreu triar entre rutes de BTT, Gràvel i carretera. 🚶‍♂️🚵‍♀️

Cada ruta està enllaçada directament a Wikiloc, on podreu seguir-les de manera autònoma i gratuïta amb el vostre dispositiu mòbil. 📱🌍 A més, algunes rutes també es poden seguir a través d'Strava. 🏃‍♂️

Però això no és tot! A la nostra web també hi trobareu informació turística de Fulleda i enllaços a altres pàgines d'interès comarcal de les Garrigues. 🏞️🔗

Us convidem a visitar www.fulledaturismeactiu.cat i descobrir tot el que us oferim. Explora, gaudeix i viu Fulleda com mai abans! 🌟

No deixeu passar aquesta oportunitat i connecteu-vos ara! 🚀

dimecres, 19 de juny del 2024

ABONAMENTS PER A LES PISCINES DE #FULLEDA


 

OBRES DE MANTENIMENT EN LA ZONA POLIESPORTIVA DE #FULLEDA




L'Ajuntament procedeix al canvi de diverses llums de la pista poliesportiva, així com al repintat de les línies de divisió per al bàsquet i futbol sala.

dimarts, 18 de juny del 2024

FULLEDA AMB LES GARRIGUES EN FLOR







Un any més, el concurs Garrigues en Flor ha estat una “bona excusa” per posar guapes les balconades, entrades de les cases, dels carrers i places de les diferents poblacions de les Garrigues.


Fulleda no ha estat una excepció i molts vilatans i vilatanes han guarnit els seus espais amb flors i diferents elements ornamentals per posar encara més guapa la nostra estimada Fulleda.


Amb Garrigues en flor o sense, sempre és bonic que tothom aporti el seu petit granet de sorra per mantenir el nostre poble ben bonic, lluent i atractiu a les mirades dels veïns i veïnes i de tothom que passegi pels nostres carrers.


#fulleda #lesgarrigues #lleida #catalunya #turismeinterior #poblesambencantcatalunya #natura #pedraseca #btt #rutesapeu #rutesbtt #senderisme #paisatge

dilluns, 17 de juny del 2024

MÉS NOTÍCIES DE #FULLEDA DEL MAIG DEL 1933




El Correo, 3-06-1933.

Unes breus notes:

-El 1933, l'Ascensió es va celebrar el dijous 25 de maig. Era el dia que tradicionalment al nostre poble es feien les primeres comunions.

-Apareix la figura d'Encarnació Terrats que posteriorment tindria problemes al principi de la Guerra Civil per amagar dos capellans. Era la neboda de la mestra retirada Margarida Calvís.

-Per primera vegada s'il·luminava l'alta major de l'església gràcies a la producció electrica que es feia per part de Martí Rojo, de cal Senyor Martí, i Anton Pallerola Codines, de cal Ton del Sevilla.

-El diumenge 28 de maig hi va haver un partit entre els equips de Fulleda i l'Espluga de Francolí que va acabar en empat.



BIBLIOTECA DE #FULLEDA OBERTA AQUEST DILLUNS A LA TARDA DE 18 A 19 H


 GRÀCIES, CINTO!!!

#FULLEDA I 18 MUNICIPIS MÉS DE LA COMARCA DE LES GARRIGUES S'ADHEREIXEN AL FORFAIT COMPARTIT DE LES PISCINES MUNICIPALS


SERVEI DE LLOGUER DE BICIS BTT DE FULLEDA TURISME ACTIU


diumenge, 16 de juny del 2024

IMATGES DE #FULLEDA A L'ATZAR DE DISSABTE A LA TARDA








I a Fulleda

tot fent com qui passeja

l'atzar que passa...