dissabte, 29 de juny del 2024

SANT PERE DEL COLL DE #FULLEDA

 



Avui, diada de Sant Pere, volem recordar l’existència al nostre poble de la capella o església de Sant Pere de Coll, dedicada a l’apòstol sant Pere, des de 1307. A mitjans del segle XIV, el 1354, l'església, capella o capelleta, ja esta construïda i Elixendis, muller d'Arnau Navarra de Fulleda, hi crea una capellania per a la qual presenta a Pere Cervera, prevere i nebot seu, vicari perpetu de la Pobla de Cérvoles. A hores d’ara no ens consta l’existència de cap resta per poder ubicar-lo amb total seguretat. Encara que per diverses afrontacions en documents de compra-venda, capbreus i cadastres, podem pensar que es trobava més enllà de l’antiga torre del castell, al límit de ponent de la partideta de les Costes, no gaire lluny de l’actual dipòsit municipal d’aigua (aproximadament, a la zona encerclada de la fotografia aèria).

Tenint en compte la conquesta de mitjans del XII, l’impuls del repoblament per Poblet cap a mitjans del XIII i que l’actual església seria de principis del XIV, podria ser que Sant Pere de Coll fos el primer temple de Fulleda?

El benefici va ser declarat nul el 1667.[1] El 1730 encara s’esmenta en una afrontació “a migdia en lo pati de Lluís Romeu y placeta de qui puige a Sant Pere del Coll”. Pocs anys després, el 1757, ja es documenta que l’edifici està enrunat, una data molt propera al 1759 que consta en la portalada de l’església parroquial. Podria ser que es fes servir la pedra de la capella per a les ampliacions de l’església? En tot cas, sense que n’hàgim pogut documentar gaire ús en els darrers segles,[2] seria lícit pensar que l’edifici va arribar en un estat precari a la meitat de la divuitena centúria i que les seves restes es podrien haver reaprofitat com a materials de construcció.




[2] Documentem cap al 1632 la celebració d’un aniversari a l’església de Sant Pere de Fulleda: https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000035252#imatge-30