dilluns, 14 de gener del 2019

JA SABEM QUI ERA ENCARNACIÓ TERRATS DE #FULLEDA QUE AMAGÀ DOS CAPELLANS...







Gràcies  a l'amabilitat de la Gemma Continente que ens ha proporcionat una sèrie d'informacions, hem pogut esbrinar unes quantes coses sobre l'Encarnació Terrats i el seu entorn. Segons les dades de la Gemma, l'Encarnació era la neboda d'una mestra de Fulleda que en jubilar-se va continuar vivint al nostre poble. Anys més tard, després d'haver passat per la presó en l'episodi que comentàvem fa poc, es va fer religiosa i s'estava en un convent de Barcelona. La recorda com una persona molt entranyable que tenia una gran amistat amb la seva àvia, la Dolores de cal Po.

Seguint el fil d'aquestes dades, hem consultat el cens electoral de Fulleda de l'any 1934 on consta que Encarnació Terrats Agulló de 32 anys vivia al carrer Forn, 11. I en aquesta mateixa casa, ca l'Enriqueta el Prim que abans havia estat ca l'Arbós, també hi vivia Margarida Calvís Rúbies, mestra de 70 anys. L'únic que ens sobta una mica és que si eren tia i neboda no compartissin cap cognom.

Margarida Calvís per les dades disperses que hem trobat per la xarxa va exercir a la Granadella (1893), Clarà (Castellar de la Ribera, Solsonès, 1895),  Blancafort (Os de Balaguer, Noguera, 1904), Fulleda (1905, 1909), la Pobla de Cérvoles (1910), Sarroca de Lleida (1918) i el 1928 devia tornar de Sarroca a Fulleda, per permuta amb Josepa Morlans Piñol, i on es jubilaria el 1933. No sabem encara d'on era, però els cognoms Calvís i Rúbies són molt propis de la comarca de la Noguera.