dissabte, 12 de gener del 2019

QUI ERA ENCARNACIÓ TERRAT(S) DE #FULLEDA QUE AMAGÀ DOS CAPELLANS I ERA VOTANT DE DRETES?

Combat, 27-01-1937, pàg. 2


"Tribunal Popular
Tal com haviem anunciat aquest matí, a les deu, s'ha celebrat la vista de la causa seguida contra els processats Tomàs Pueyo, de Lleida; Encarnació Terrat, de Fulleda; Josep Folc, de Santa Maria de Meià i Ovidi Ferninis, de Balaguer. Tots els processats es suposen complicats en els fets del juliol passat. 
(...)

Encarnació Terrat 
Aquesta, amagà dos capellans a casa seva, com també uns objectes de valor. Ella mateixa afirma que en les eleccions passades votà per les dretes.
(...)

Després d'haver procedit a l'interrogatori, i presentades les proves pertanyents a les dues parts, acusadora i defensora, el company Fiscal desenrotlla el seu informe, i en les seves conclusions demana per els processats les següents penes: Per a Tomàs Pueyo, la pena de mort; per a Encarnació Terrat, la pena de 10 anys de treballs i confiscació de béns; per a Josep Folc, la pena de 10 anys de treballs i confiscació de béns, i per a Ovidi Ferninis, la pena de 5 anys de treballs i confiscació de béns. El Tribunal es retira a deliberar i després acorda establir les següents penes: Per a Tomàs Pueyo la pena de mon i confiscació de béns, per a Encarnació Terrats la pena d'un any de treball (...)"

Aquest fets tenen a veure, sens dubte, amb la captura a ca l'Enriqueta del capellà de Fulleda, Mn. Josep Montserrat Boronat, i Mn. Josep Besa el 14 d’agost de 1936 i que van ser assassinats al cementiri de Lleida el 20 d’agost.