divendres, 13 de juliol del 2018

QUIN DIA ES PLANTÀ EL "RELOTGE" DE #FULLEDA?


"Dia 12 de maig de 1774. Las sobreditas 18 ll[iures] se han entregat al relotger de Montblanch, que són part de la paga li avíam de fer lo dia que plantà dit relotge que fou lo dia, mes y any sobredit".

És a dir, va ser el dijous 12 de maig de l'any de gràcia de Nostre Senyor de 1774 quan els fulledencs van poder sentir tocar les hores, cosa que devia ser considerada com un gran avenç. Encara que, amb tota seguretat, estem convençuts que més d'un devia criticar aquestes modernitats tot afirmant que amb el pas del sol, la lluna i els estels ja en tenien prou per saber quina hora era. Que ja ens coneixem!!!

No sabem quina història va tenir aquest rellotges, però hem sentit explicar que el que hi havia en aquell moment va ser destruït durant la Guerra Civil i que en algun lloc encara es podien veure les pedres que feien de peses. No seria fins als anys 70-80 del segle XX que a través del sistema de megafonia tornarien a sonar les hores pels aires de Fulleda. Més tard, el sistema s'ha substituït per l'actual en què es torna a efectuar una percussió sobre una de les campanes del campanar, la qual cosa sembla que ha provocat que hagi quedat greument danyada. 

Agrairíem qualsevol informació que algú recordi sobre el tema dels rellotges públics de Fulleda, per mínima que aquesta pugui ser. Merci!