dijous, 13 d’octubre del 2016

ARTICLE DE RAMON M. ARBÓS (CEG) AL SOMGARRIGUES SOBRE AGUSTINA D'ARAGÓ I LA FIRA HEROICA DE #FULLEDA


AGUSTINA SARAGOSSA I DOMÈNEC
El passat 18 de setembre es va celebrar al poble de Fulleda la tercera edició de la Fira Heroica que homenatja i recorda l’heroïna local Agustina Saragossa i Domènec, coneguda com Agustina d’Aragó. En la guerra del Francès, entre Espanya i l’Imperi Francès que s’inicià el 1808 amb la invasió de les tropes franceses de Napoleó i conclogué el 1814, amb el retorn al poder de Ferran VII a Espanya, Agustina Saragossa tingué un paper rellevant en el primer setge de les tropes franceses a la ciutat de Zaragoza. El 2 de juliol de 1808, en un atac de les tropes franceses sobre la ciutat, l’Agustina disparà una bateria, els artillers havien caigut per una explosió, i el tret posà en fuga els francesos, cosa que va permetre conservar la porta del Portillo, una de les entrades de la ciutat. L’Agustina fou engendrada a Fulleda a cal Sivestró i va néixer a Barcelona, on emigraren els seus pares.
El cas és que la fira Heroica és l’única fira comarcal inspirada en un personatge històric, una fira  diferent, que voltransportar els visitants al segle XIX, on s’hi fan recreacions de l’època i on es té cura dels productes artesanals i de proximitat. Al mateix temps s’aprofita per promocionar altres elements culturals locals com l’església parroquial -una de les joies del romànic tardà que tenim a la comarca-, l’antic molí d’oli de la cooperativa local, també serveix per a recordar l’ofici de vidrier lligat al poble -la producció de vidre bufat al forn que hi hagué al municipi- o la ruta dels Miradors -molt interessant a nivell paisatgístic-, i un element gastronòmic en desenvolupament a la comarca, el vi, del celler Matallonga, un petit celler familiar local.
L’oli de les Garrigues, el motor indiscutible de la major part de les nostres fires i festes, també hi és present. Així doncs aquesta fira, genuïna i autèntica, aporta frescor,  novetat i tradició a la comarca i ajuda a promocionar el patrimoni local. Enhorabona, fulledencs i fulledenques!
Ramon Maria Arbós
Centre d’Estudis de les Garrigues