Dissabte 30 d’octubre es presentà a Vinaixa el volum Cabal de petjades, un seguit d’articles d’investigació corresponents a la VII Trobada d’Estudiosos de la Comarca de les Garrigues, celebrada el passat 24 d’octubre de 2009 a la població abans esmentada. Entre els treballs inclosos en aquest llibre hi ha "Aproximació a la Primera Guerra Carlina a les Garrigues" del fulledenc Santi Arbós. Us n'extractem algunes notes que fan referència a Fulleda
14 (o 15 o 16)-02-1836: els carlins, sembla que la partida del P. José Luis de García, pernocten a Fulleda. Les tropes governamentals havien decidit efectuar, sortint de l’Albi, una operació de pinça sobre l’enemic mitjançant dues columnes. La primera, amb més de cent homes, a les ordres del comandant d’armes de Prades, Vicenç Viñas, havia de passar per Vinaixa i Tarrés per ocupar el 17 les altures de Senan. Mentrestant, el comandant Josep Capell havia de marxar cap a l’Espluga Calba per caure, juntament amb l’altra, a migdia sobre els Omells. Tanmateix, Viñas decideix marxar directament de Vinaixa cap a Fulleda i la partida es dispersà cap a Senan i Belltall. Capell, a les immediacions de l’Espluga Calba, abat tres carlins. Dies més tard, continuant la persecució, el capitost és fet presoner a la Pobla de Cérvoles .
(...)
26-08-1837: l’Expedició Reial, procedent de Vallbona, pels Omells de Na Gaia, passa per Fulleda i acampa a Vinaixa en la seva marxa cap a l’Ebre (Fulleda: 116).
Tristany que donava escorta a l’expedició, se’n va separar per aturar Meer. El dia següent, Antonio de Urbiztondo és nomenat comandant de l’exèrcit carlí català (Mundet: 213).
(...)
30-04-1840: Masgoret , amb una “procesión” de frares, capellans i moltes famílies pernocta a Fulleda i Senan. Mentrestant, 300 cavalls amb dos batallons romanen a la Granadella amb intenció de travessar al dia següent la carretera de Lleida en direcció a Berga o França (Guard: 2-05-1840).
(...)
Per altra banda, finalitzada la Guerra dels Malcontents, el 1827, es va procedir a la retirada de les armes existents als diversos pobles de la demarcació de Lleida. Entre els pobles amb un major nombre d’armes, la qual cosa feia suposar una major activitat bèl·lica, hi havia l’Albagés, la Granadella i Vinaixa. I entre els de mitjana activitat hi havia el Cogul, Fulleda, Juncosa i el Vilosell (Sánchez: 806-807).
(...)
Altres notícies provinent de l’àmbit de l’oralitat, més confuses, relacionen la destrucció de la torre del castell de Fulleda amb les guerres carlines, sense poder-ne precisar cap data en concret.
(...)
BIBLIOGRAFIA
[Fulleda] Continente, Juan-Antonio & Arbós, Santi. Fulleda. Un poble de les Garrigues. Diputació de Lleida & Ajuntament de Fulleda. Lleida, 1993.