dimecres, 24 de novembre del 2010

ACCIONA NO VOL PAGAR L'IBI A L'AJUNTAMENT DE FULLEDA

Acciona recorre a la justícia per rebaixar l'IBI dels parcs eòlics de Fulleda i Tarrés

Impugna la valoració cadastral de les instal•lacions, que serveix com a base per aplicar l'impost
R. R. / H. C. LLEIDA

L'empresa Acciona ha recorregut a la justícia per intentar rebaixar l'impost de béns immobles (IBI) dels parcs eòlics de Fulleda i Tarrés, els primers construïts al pla de Lleida i que suposen, en conjunt, uns ingressos d'uns 86.000 euros anuals per a aquestes dos localitats de les Garrigues. La pugna per l'impost de les instal•lacions eòliques se suma al constant degoteig de litigis al Pirineu per l'IBI de les centrals hidroelèctriques, en un moment en què nombrosos ajuntaments lleidatans dipositen en les grans infraestructures les seues expectatives d'incrementar els ingressos municipals a través dels impostos. Acciona ha presentat recursos contenciosos administratius davant de l'Audiència de Madrid en contra de la valoració cadastral dels parcs eòlics de Fulleda i Tarrés, segons van confirmar fonts de la companyia.
S'ha de recordar que la valoració de la gerència territorial del Cadastre a Lleida és la base sobre la qual els ajuntaments apliquen el tipus impositiu de l'IBI. Les instal•lacions eòliques tributen com a béns immobles de característiques especials (BICE). La companyia va declinar argumentar la seua postura contrària a la valoració cadastral mentre els recursos, presentats a partir del passat mes d'abril, estiguin a l'espera de sentèn-cia.
Aquests recursos arriben després que, el 2009, el Tribunal Econòmic Administratiu Central desestimés les reclamacions d'Acciona contra la valoració dels seus parcs eòlics a Tarrés i Fulleda. Actualment, l'Audiència de Madrid afronta un centenar de litigis similars, promoguts per empreses del sector eòlic per intentar rebaixar l'IBI de parcs eòlics a tot Espanya, segons va publicar dilluns passat el diari Expansión. Tant l'ajuntament de Tarrés com el de Fulleda van assenyalar que, malgrat els recursos, han continuat cobrant fins a la data l'impost dels parcs eòlics. L'organisme autònom de recaptació de la Diputació, que gestiona el cobrament de taxes i impostos dels dos consistoris, va dir que no tenia constància dels recursos. A Talavera, on hi ha alguns molins del parc eòlic de Montargull, l'alcalde, Ramon Trullols, va dir que el consistori no té constància que l'empresa propietària hagi recorregut en aquest cas la valoració cadastral.
D'altra banda, Eolia Renovables construeix a la Granadella els parcs eòlics de Monclues i Sant Antoni, i estan en obres els primers molins del terme d'Almatret.


Wednesday, 24 de November de 2010