dimarts, 12 de juliol del 2016

RUPERT EDO GRAU, UN SECRETARI DE #FULLEDA DE LA PRIMERA MEITAT DEL SEGLE XX I D'ALTRES LLOCS


El 16 d'abril de 1937,  l'Ajuntament de Fulleda proposa, com ja s'havia fet en assemblea pública, al "Ciutadà Rupert Edo Grau" de fer-se càrrec de la secretaria municipal que ja havia ocupat "a satisfaccció del veïnat (...) durant els anys nou al dotze inclús. Trobant-se present l'esmentat ciutadà en l'acte, manifestà "que degut a les circumstàncies per qué atravessa la Nació amb motiu de la guerra, és un càrrec de molta resposabilitat", però que està diposat a afrontar-la i a treballar a favor del proletariat al qual pertany com a "treballador de la ploma" si se li paga un sou anual de 3.600 pessetes, corresponents a les 10 pessetes diàries que l'Estat i la Generalitat paguen als milicians. Finalment, l'Ajuntament de Fulleda decideix acceptar aquesta proposta.

http://www.fulleda.org/arxiu/digital/visor.php?dir=C121-015 (pag. 1 i 1r)

També durant alguns anys de les dècades dels 10 i 20 del segle passat, el trobem treballant de secretari municipal de Belianes (Urgell).

I acabada la Guerra Civil, el localitzem a Miralcamp (Pla d'Urgell), també exercint de secretari, on reclama un augment de sou de 1.000 pessetes anuals mentre durin les circumstàncies anòmales d'aquell moment per poder comprar menjar.


Però, d'on era el "ciutadà" Rupert Edo Grau? Quines relacions tenia amb Fulleda que en va ser secretari en dos períodes separats per més de 20 anys?