dimecres, 1 d’agost del 2018

MENTRE QUE AHIR DIMARTS A #FULLEDA ES PARLAVA DE L'ICTUS

Un accident vascular cerebral (AVC) o accident cerebrovascular, popularment anomenat atac de feridura (o en tal "s’ha ferit”), vessament cerebral o ictus cerebral, és un episodi agut d'afectació de la circulació cerebral;[1] es produeix una lesió irreversible en un territori cerebral a causa de la pèrdua de flux sanguini al cervell, que produeix una sèrie de símptomes i/o signes variables en funció de l'àrea cerebral afectada.
Quan la durada de la pèrdua (o disminució) de reg sanguini és breu (menys d'unes poques hores, antigament 24), i per tant no es produeix una lesió irreversible, es parla d'accident isquèmic transitori.
El terme presenta nombrosos sinònims: accident cerebrovascular agut, ictus, ictus cerebral o apoplèctic, apoplexia i, vulgarment, feridura o atac de feridura i mal de sant Joan.[1] Apoplexia és la denominació més científica, i embòlia, era el nom popular fins que l’ictus li va prendre el protagonisme.
Apoplexia, del grec ἀποπληξία, apoplēxia, un succés sobtat amb pèrdua de la consciència; també cop o ictus apoplèctic. El terme accident vascular cerebral és una traducció de l'anglès cerebral vascular accident, denominació que en l'actualitat és la més reconeguda pels organismes internacionals de nomenclatures. Tot i així, en anglès el terme utilitzat és stroke.
El que diferencia l'accident vascular cerebral d'altres conceptes similars és la consideració de ser un episodi agut i del tipus d'afectació de les funcions del sistema nerviós central.
La clínica és variada i depèn de l'àrea encefàlica afectada i pot consistir en: hemiparèsia o hemiplegia del costat contrari al territori cerebral afectat, alteracions sensitives, disàrtriaafàsiaapràxia, pèrdua de camps visuals, incontinència d'esfínters, vertigenmareig, nàusees, entre d'altres.