dimarts, 1 de febrer del 2022

70 ANYS DE LA CREU DE LA SANTA MISSIÓ DE #FULLEDA



"Nom: CREU COMMEMORATIVA
Adreça: Camí del Calvari
Localització: Fulleda (Garrigues)

Èpoques

Segles: XX -

Descripció
Creu de pedra, al peu de la carretera i el carrer de Montblanc. Se sustenta sobre una peanya quadrada de 1,25 metres sobre la que hi ha la base, un dau quadrat de 0,6 metres d'alt amb els vèrtex arrodonits a la part superior. A una cara, hi figura la inscripció “Santa Missió 1952”, molt deteriorada. A sobre, s'alça el fust octogonal de 1,85 metres i el capitell, un nus monolític esfèrico-octogonal de 0,35 m d'alt. Al capdamunt, la creu, d'uns 0,8 m d'alt, de vores arrodonides i amb una petita figura del crucificat en bronze.

Notícies històriques
La Santa Missió eren un conjunt de misses, prèdiques i exercicis pietosos que se centraven en una localitat per part d'un o dos sacerdots, anomenats missioners. Hi duraven una o dos setmanes en les quals se solien tancar comerços i bars. A les cerimònies calia cuidar la indumentària: les dones amb mantellina al cap i màniga llarga i els homes, s'havien de treure la boina o gorra. Amb el Concili Vaticà II, aquestes campanyes van desaparèixer. Les creus de la Santa Missió sovint es confonen o s'associen amb les creus de terme, tot i tenir una funció diferent en origen, però actualment reben, en general, el mateix tractament."



De qui és el terreny on s'aixeca? Té algun tipus de protecció? Qui va ser l'arquitecte? Qui hi va treballar? D'on van sortir els materials de la construcció? Es va pagar per subscripció popular?