dimecres, 20 de febrer del 2008

ELS CARLINS A FULLEDA FA 135 ANYS

L'any 1873, durant la tercera guerra carlina, Fulleda va rebre la visita del cap carlí valencià Pasqual Cucala, que ho va reflectir en el seu diari.



Día veintiuno de abril, provincia de Tarragona. Tuvimos fuego en el pueblo de Fulleda y principiamos el fuego a la una de la tarde hasta las siete de la tarde. Mi fuerza tuvo dos heridos y el enemigo un muerto y dos heridos, y tenemos que retirarnos al pueblo de Almodí.

http://www.aulamilitar.com/pagiht51.htm

Farà 135 anys... ho podríem celebrar!!!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

almodí és l'actual Vimbodí???

Anònim ha dit...

Almodí deu ser una clara errada del Cucala, del que li passava en net el diari o del que ho ha transcrit i penjat a internet. Clar, fent guerres amunt i avall i la toponímia feta una mè!!!

Menys fer la guerra i més fer reculls onomàstics!!!

Anònim ha dit...

A AQUESTA COLLA DE CARLINS, DEBEM LA DESAPARICIO DE LA TORRE, JA QUE DURANT AQUESTA GUERRA CARLINA, VA DESAPAREIXER AQUEST VESTIGI HISTORIC DEL NOSTRE POBLE, ENS POSSAREM LES PILES I REEMPRENDREM LES TASQUES D'ARQUEOLOGIA?

Anònim ha dit...

Buscarem les restes de la Torre, restaurarem el molí de la Cooperativa, rentarem la cara de l’Agustina i pq no ... potser tenim alguna cosa amagada i que espera ser descoberta ... ho hem de fer per nosaltres ... per entendre millor d’on venim, on som i cap on anar (encara que la part d’on venim el Santi fa mooooooolta feina :-))) TOT per saber més de la nostra història!
VISCA LA GENT DE FULLEDA!!!

Anònim ha dit...

Que treballadors/es que us trobo! Em sembla molt bé aquesta empenta i tant de bo s'escampi com la pólvora!

Anònim ha dit...

Missatge per la gent treballadora de Fulleda i rodalies, amics i amigues, companys i companyes: Properament es demanarà el vostre ajut per venir a treure les males herbes que s'han apoderat del que queda del nostre petit castell.
US MANTINDREM INFORMATS!!!