dilluns, 28 d’abril del 2008

Jornades sobre el Patrimoni Arquitectònic a les Garrigues

Els dos darrers caps de setmana ha tingut lloc a l’Albi les Jornades sobre el Patrimoni Arquitectònic a les Garrigues organitzades pel Centre d’Estudis de les Garrigues i d’altres entitats.

En la primera jornada, del 19 d’abril, es va fer esment diverses vegades del patrimoni fulledenc. Així Ramon M. Arbós va remarca el fet que l’església de Fulleda és un dels escadussers casos en què en el segle XVIII, per l’augment de la població, no es va decidir construir un edifici nou sinó que es va conservar l’existent, modificant-lo i ampliant-lo. Per això en aquest temple es pot contemplar des d’elements romànics de transició al gòtic (com la volta, lleugerament apuntada) i barrocs i neoclàssics (a la portalada i a l’altar major).

Josep Gallofré va fer un repàs, amb imatges, dels diferents campanars de la comarca i cal destacar que el de Fulleda, i potser només el de Vinaixa, és dels únics dels anomenats d’espadanya o de cadireta. Cal reconèixer que és d’una major senzillesa però també molt característic.

Per acabar, l’arqueòleg Josep Gallart, que no fa gaire va estar a la nostra població estudiant la zona del castell, va realitzar una exposició de les esteles discoïdals existents a la comarca de les Garrigues. Fulleda és el segon poble que en té més, després de Vinaixa. Fins i tot en tenim tres que coronen el campanar!!!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

k feu x fulleda akst pont????

Anònim ha dit...

Cerquem un riu per fotre'l sota el pont.

Anònim ha dit...

A veure si encara hauran de venir els de fora a dir-nos que tenim un patrimoni esplèndid ...

Proposo fer una jornada d'aquestes a Fulleda, perquè aquests experts ens ho expliquin als fulledencs i fulledenques.

Als que ho vulguin escoltar, és clar!

Anònim ha dit...

Que hi ha molt gent sorda en aquest poble?