dilluns, 16 de febrer del 2009

DIJOUS 12 DE FEBRER: UN TRIST ANIVERSARI

Diumenge 12 de febrer de 1939, ara fa 70 anys, diversa gent jove van anar a missa amb bombes de mà a les butxaques i al sortir les van tirar des de la Creu cap a baix, i quan les van acabar van anar al Racó al Bolet i en van agafar més, produint-se una terrible explosió. Pel que sembla n'hi havia capses plenes. El resultat van ser diversos nens morts i alguns de ferits que, sortosament a hores d'ara, encara continuen entre nosaltres.

En el procés de recuperació de la memòria històrica i aprofitant que el Racó el Bolet ha estat condicionat després de la clausura de l'abocador, potser caldria que commemorant aquest setantè aniversari les institucions recordessin aquests luctuosos fets amb alguna inscripció, monument, acte...
Fets com aquests, que van trasbalsar profundament un poble com Fulleda, mereixen ser recordats encara que només sigui per no oblidar quin és el resultat de les guerres.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interesant la proposta !!Penso que paga la pena recordar-ho .Seria bo que no quedes nomes en paraules, per tant , desde aqui m' afegeixo (encara que no se de quina manera) a
la convocatoria, i si l' ajuntament no pot o no ho te pensat ,s' hauria de movilitzar als fulledencs i fulledenques per que a nivell "popular" es pugui tirar endavant l' idea .
primer de tot, penso que el millor es fer arrivar la proposta a l' ajuntament, potser algun regidor llegueix el peti?? je, je .a partir d' aqui segons la resposta poden tirar cap un canto o un altre..
que us sembla?? si us plau no ho deixem nomes en paraules...Malgrat no estigui sempre a fulleda , no m' mportaria ajudar a tirar endavant el projecte...osti com m' enrrotllat, pero es que el veig prou important.

Anònim ha dit...

Ben dit!!!! a mi també em sembla bé, en parlarem més detingudament,
una abraçada

FULLEDA - PETI QUI PETI ha dit...

Montses,

A veure què diuen les autoritats municipals i de quina manera es podria arribar a concretar tot això. Ara s'hauria de recollir el màxim d'informació sobre el tema.

Anònim ha dit...

Per començar a posar fil a l'agulla, caldria parlar amb persones que encara tenen el record clar de qui hi havia i com va anar tot. I s'hauria de fer abans que es perdin les últimes .. O sigui, que també m'ofereixo a fer el que calgui per tirar-ho endavant.

Una reflexió, en plena rauxa, potser la feina a fer ara és recollir informació, contrastar-la, buscar els recursos-subvencions perquè es pugui fer un record digne.

I si ens ho proposem pel 75è aniversari allà cap el 2014?
Per cert, aquesta data em sóna, no celebraríem la independència? O és aquella guerra que farà 300 anys (també) vam perdre?

Qui s'ha enrotllat més, Montserrat?

Anònim ha dit...

Bé, el 2014 estaria bé perquè és el 75è aniversari, un número més celebrable el problema és que ara encara hi ha força gent que va estar implicada d'alguna manera en els fets i tot s'inclou d'alguna manera en la memòria històrica. D'aquí 5 anys potser alguns desl informants o protagonistes ya no hi seran i els que han de fer la feina potser estaran per una altra cosa...

Anònim ha dit...

nova fulleda per supossat que tu t' has enrotllat mes, je je.
jo definitivament dixaria de banda l' any 2014, que deu sap on estarem nosaltres i miraria de fer alguna cosa ara, no cal postser fer molt rebombori ni esperar que vinguin politics ( o si....je je) .
potser hauriem de començar per fer ona trobada de la gent que pot estar interesat amb el tema i com que estem tots molts peixos amb aquestes questions investigadores, potser el mestre blocaire i tambe historiador ens podria donar un cop de ma , a veure cap on hem de tirar.
Un dels punt principals, crec es saber el nom d' aquella canalla.
apali , ja estem tornant a embolicar-nos, es clar l' hivern es molt llarg i aburrit, necesitem
passar nervis etc etc si no no som res...iaiiiiii......

Anònim ha dit...

"estamos trabajando en ello" no recordo qui es va fer famós per aquesta frase...

Anònim ha dit...

si algú té informació d'aquell dia, alguna cosa que li haguessin explicat o el que sigui que es fiqui en contacte amb la bloc,

gràcies