diumenge, 29 d’abril del 2012

RECORDA... DISSABTE A CERVIÀ... NEIX EL FÒRUM GARRIGUES!



INVENTARI DEL PATRIMONI INDUSTRIAL DE CATALUNYA: ELS MOLINS D'OLI DE FULLEDA

En el recentment presentat Inventari del patrimoni industrial de Catalunya, molins d'oli de la comarca de les Garrigues, a la nostra població se n'ha inventariat un total de quatre per part del nostre amic Mateu Esquerda, amb l'ajut del Joan Cupons de cal Gili i l'Antònia Riba de cal Riba:




1) Cooperativa, al carrer Orient


2) Molí de cal Ferrer, al carrer Major


3) Molí de cal Pons, al carrer de l'Estrella


4) Molí de la Vila, a la Raval

SOM FULLEDENCS: SOM INTERNACIONALS!!!

Avui tenim més entrades de fora de l'estat que de l'estat (suposem que majoritàriament de Catalunya):



Estat espanyol: 60
Alemanya: 48
Regne Unit: 22
Rússia: 8
Estats Units: 8
França: 6
Letònia: 1
Veneçuela: 1 (aquests els coneixem...)

S'ACABA EL MÓN? FULLEDA FA UNA ESTONA...



#NOVULLPAGAR LLEIS FRANQUISTES CONTRA EL POBLE CATALÀ!!!

http://araomai.cat/noticies/i/1521




















divendres, 27 d’abril del 2012

MANIFEST FUNDACIONAL DEL 'FÒRUM GARRIGUES'

MANIFEST FUNDACIONAL


Cada persona, cada ciutadà, és responsable de casa seva, però també, per acció o per omissió, de la comunitat, del poble i de la comarca. Però, sovint, aquesta vessant comunitària la deixem en mans dels qui entren a governar l'Ajuntament, i així ens desentenem de tot allò que fa referència a la vida pública. Com si després de les eleccions municipals ens quedés un descans i un alleujament, perquè ja tenim Ajuntament per quatre anys més. En general, a més, els consistoris solen governar pensant només en el propi municipi, sense tenir gaire en compte el conjunt de la comarca i possibles sinergies, almenys, entre pobles veïns.


En definitiva, passen els anys i el model de comarca que volem a les Garrigues encara és una assignatura pendent. Ningú l’ha definit. I mentre no el definim, el temps no s'atura i es va imposant, de facto, un no-model fruit de casualitats, de decisions sobre la marxa, no posades en comú ni en base a cap consens global. Això ens fa febles i vulnerables davant dels factors externs, que no controlem. Anem perdent capacitat de reflexió i anem renunciant al nostre propi dret de decidir, de decidir el futur dels nostres municipis i de la comarca en el seu conjunt.


Els temps canvien a una velocitat vertiginosa, però no ens aturem a pensar i repensar com volem afrontar qüestions clau com la fixació del jovent als nostres pobles, la revitalització del sector agrícola o la indústria, les comunicacions i la mobilitat entre municipis, la producció i consum d’energia, els reptes de la nova immigració o les oportunitats de les noves tecnologies.


Un conjunt de garriguencs i garriguenques, conscients d'aquesta realitat, hem decidit fer una passa endavant i posar fil a l'agulla, per començar a definir un horitzó compartit, amb el màxim de gent possible, i proposar un model de comarca que garanteixi un futur esperançador per als nostres pobles. Ens posem a disposició de tot aquell que vulgui treballar en aquesta línia.


Que no decideixin per tu!


Participa en la construcció de les Garrigues que volem!

Abril de 2012.

IMPORTANT: NEIX EL 'FÒRUM GARRIGUES' AMB PRESÈNCIA FULLEDENCA!

Iniciativa a les Garrigues per definir el model de comarca



Es presenta el nou col·lectiu “Fòrum Garrigues”, que vol engegar un procés participatiu per consensuar qüestions clau per a aquest territori.





El dissabte 5 de maig, a Cervià de les Garrigues, tindrà lloc la sessió inicial, amb una jornada sobre comunicacions i transport públic.





Davant la manca de definició i consens sobre el model de desenvolupament de la comarca de les Garrigues, unes 40 persones provinents d’una desena de municipis i implicades en el teixit associatiu local han decidit posar fil a l’agulla i encetar un procés participatiu sobre diversos temes clau per a aquest territori i que ha de concloure amb un seguit de posicionaments que poden orientar les accions de governants i ciutadans en general en aquest sentit.



La jornada de presentació d’aquesta iniciativa tindrà lloc el dissabte 5 de maig, a Cervià de les Garrigues, i se centrarà en la xarxa viària, les comunicacions i el transport públic a la comarca.



Els assumptes a tractar s’han classificat en 5 grans eixos (Mobilitat i transport, Economia, Medi Ambient, Assumptes socials i Política i participació). Per treballar cada un d’ells, s’organitzaran diverses jornades participatives, en què hi està tothom convidat i que es vol que siguin el màxim de plurals possibles, a diferents municipis de les Garrigues i de les quals n’han de sorgir unes conclusions. El conjunt de conclusions de tots els temes, aplegades en un document, serà el que conformarà la base del que hauria de ser el model de comarca cap on tots plegats hauríem d’avançar. Està previst que tot el procés duri entre un any i mig i dos anys.



D’aquesta manera, aquest col·lectiu vol recuperar la implicació de la ciutadania en els assumptes col·lectius, portar el debat al carrer i evitar així que les decisions sobre el devenir dels nostres municipis i comarca depengui exclusivament dels equips de govern. Cal que la població es pregunti cap on vol progressar i de quina manera. Només un model consensuat i compartit pel conjunt de ciutadans, fruit de la reflexió i el debat col·lectius, pot ser la garantia de la qualitat de vida i qualitat democràtica a què aspirem.





PRESENTACIÓ “FÒRUM GARRIGUES” I 1a JORNADA· Dia: dissabte 5 de maig de 2012.· Hora: de 17h a 20h.· Població: Cervià de les Garrigues.· Lloc: Sala del cinema.




Les Garrigues, 25 d’abril de 2012.

dijous, 26 d’abril del 2012

EL COGNOM FULLEDA EN CARÀCTERS XINESOS





Resumint:


FU: riquesa

LIE: ordre

DA: ampliar


Per la qual cosa, segons el nostre conseller en assumpte xinesos, Shin Li Ga, Fulleda voldria dir "la riquesa que s'amplia ordenadament"... Anem pel bon camí!

PRESENTACIÓ A JUNEDA DEL SEGON VOLUM DE 'LA PLANA SALVATGE' DE FELIP GALLART

http://cegarrigues.blogspot.com.es/2012/04/presentacio-juneda-del-segon-volum-de.html

dimecres, 25 d’abril del 2012

'AHIR VAIG OBRIR ELS ULLS' DE MARIA PONS I VIDAL

Una de les novetats d'aquest Sant Jordi va ser la novel·la Ahir vaig obrir els ulls de Maria Pons Vidal. Es dóna la circumstància que l'autora és descendent de cal Pons de Fulleda (ara cal Carlos i abans cal Massó), d'on un dels seus avantpassats va marxar cap als Alamús (Segrià) al segle XVIII. Els Pons provenien de Llorenç (Urgell) i van emparentar amb uns Josa fulledencs.

FULLEDA VA CELEBRAR LA DIADA DE SANT JORDI AQUEST PASSAT DIUMENGE 22 D'ABRIL
















A les 12 del migdia es va obrir la biblioteca i les 25-30 persones que s'hi van atensar van poder triar el llibre en préstec. Aquesta fòrmula s'ha repetit els darrers anys per tal d'aprofitar un dia com aquest per promocionar l'ús de la biblioteca, mostrar els llibres que s'hi poden trobar, les facilitats per endur-se'ls i tornar-los, etc. A les sòcies de l'Associació de Dones Marinada de Fulleda se'ls va obsequiar amb una rosa, com cada any. Una col·laboració espontània de la Laura, la Sara i el Pol va consistir en llegir pels altaveus la història de Sant Jordi a tres veus, i va quedar tant bé que els vam demanar que ho repetissin a la tarda.



La presentació del llibre "La soledad encontrada" de la Pepi Giménez va ser molt emotiva ja que era la seva filla, Carolina Botella, qui la feina perquè ella va morir fa prop de dos anys, de càncer. Aquest llibre està escrit en els darrers anys de la seva malaltia i la Carol no es va allargar en explicacions, si no que va convidar a llegir-lo per copsar els sentiments que s'hi reflecteixen. En acabar, va signar tots els llibres que va vendre entre els assistents mentre conversava amb tothom, molt agraïda per l'interés i també per tots els records que dels seus pares, d'ella i dels seus germans tenia la gent de Fulleda i que la transportaven, en part, a un passat que recorda feliç, tot i que amb només cinc anys ja va marxar del poble. L'amistat amb la Marta Arbós, encara que eren tan petites, ha perdurat i gràcies a això ha estat possible aquest retrobament.



A la mateixa biblioteca l'Assemblea Nacional de Catalunya va tenir tot el dia una paradeta per a la venda d'estelades, pins, enganxines, samarretes, llibres i fins i tot roses de xocolata.



Al final de l'acte, es va fer un brindis amb cava per Sant Jordi i per Catalunya.

dimarts, 24 d’abril del 2012

ÀNIMS: HI HA VIDA MÉS ENLLÀ DEL BARÇA!!!

DINAR DE RETROBAMENT AMB ELS ESTIUEJANTS A FULLEDA DELS ANY 80 I 90




Aquest dissabte passat es va fer un dinar que era una mena de trobada de diferents persones que havien passat algun estiu dels 80 a Fulleda. Aquesta era la idea inicial que després es va anar ampliant cap als anys 90 també. Hi havia gent que feia molts anys que no venien, i d'altres que no trobaven mai una estoneta per xerrar de vells temps i ficar-se al dia dels actuals: parelles, fills, feines... Després del dinar a les piscines (aperitiu, paella, realitzada al capdavant pel Jordi Arbós, a qui l'organització vol felicitar), es va menjar braç de gitano, i un berenar a la Sala.






Abans es va fer una visita al celler Matallonga, i després també una altra al Sindicat. El Barça-Madrid i un soparet més informal a la sala van posar fi a la jornada. I alguns més atrevits encara van anar a les Borges a fer "l'última copa"!!!

JORNADA DE PORTES OBERTES AL CELLER MATALLONGA DE FULLEDA AQUEST DIUMENGE QUE VE


Cliqueu per ampliar la imatge

diumenge, 22 d’abril del 2012

VESPRE DE FUTBOL A LA SALA DE FULLEDA

Una gran quantitat de persones van seguir ahir a la Sala el partit de futbol entre el Barça i el Madrid. Malgrat el resultat, podem certificar que els callos, caragols i entrepans eren magnífics. Un altre any serà!

AVUI ÉS EL DIA DE LA TERRA...

a Fulleda -prop de la font de la Marieta- també...


NECROLÒGICA

El passat 14 d'abril va morir a les Borges Blanques Jesús Abellà Codines de cal Pentinat de Fulleda. El nostre condol per a familiars i amics.

dissabte, 21 d’abril del 2012

divendres, 20 d’abril del 2012

UNS QUANTS MASGORETS...



LAURA REBOLLEDA: "UN AXE VERT" PER REVITALITZAR FULLEDA

La jove arquitecta Laura Rebolleda Jané, vinculada familiarment a cal Ferreret de Fulleda, ens sorprèn molt favorablement amb un projecte que forma part del seu Portfolio 2012 i que duu per títol "Un axe vert" (un eix vert), el qual té per objectiu la revitalització del nostre poble.


Traduïm -una mica lliurement- del francès la introducció:




UN EIX VERD

QUÈ: diplona/Projecte de desenvolupament urbà i d'equipament públic
ON: Fulleda, Les Garrigues; Catalunya
QUAN: novembre 2011


PROJECTE

El projecte pretén revitalitzar el poble de Fulleda, que, tot i que té una població jove no menyspreable, no disposa d'una xarxa adequada de serveis públics. El projecte devia, per tant, amb diferents intervencions, i la creació d'un eix d'alta connexió entre elles, promoure l'obertura del poble al territori, com a punt de referència gastronòmica i de qualitat geogràfica, i la millora de vida dels seus habitants.


D'una banda, el projecte ofereix un agradable passeig pels camins que connecten el poble i el bosc per l'exterior, i que vinculen la font d'en Salat, la font de la Marieta i les Ventoses, que es troba entre les dues fonts. Uns sis quilòmetre que connecten aquests tres punts, recorregut històric dels habitants del poble.


Per altra banda, el projecte proposa un eix per a vianants amb diverses instal·lacions, el centre Social (amb restaurant, bar i sala de festes), una escola primària i diversos habitatges.


Entre les dues intervencions, el projecte proposa la creació d'una zona verda esportiva amb un camp de futbol i una piscina municipal, que connecta amb el passeig exterior amb una carril bici a través de tot el conjunt.



dijous, 19 d’abril del 2012

LES VENTOSES




LES VENTOSES

El solitari lledoner embolcalla
amb ses alenades d’ombra amoroses
les piques i l’aigua tranquil·la que calla
el nostre secret plàcid de les Ventoses.

A mig camí de la font de la Marieta,
a prop de la vinya fondal i la bassa,
aixopluc de l’enamorat i poeta,
no s’hi estronca mai l’aigua vella i lassa.

S’escola el temps com el líquid element
que de sota l’antiga roca revé
cap a aquest paradís del cos i la ment

que la marinada amanyaga humida
i el serè del matí acarona bé:
fulledenca i curativa font de vida!

25 ANYS DEL "PETI QUI PETI"!!!

Aquest desembre farà 25 anys des de la sortida del número zero de la revista fulledenca "Peti Qui Peti", de la qual aquest blog és d'alguna manera una continuació. Sort que l'Anna Minguella ens hi ha fet pensar penjant aquesta històrica portada -obra segurament de la Neus Arbós- a la seva pàgina de Facebook. Haurem de celebrar-ho d'alguna manera... s'accepten suggeriments.

dimecres, 18 d’abril del 2012

FONTANERIA FULLEDA

http://www.hazmeprecio.com/empresa/fontaneria-fulleda


A Coix (Cox en castellà), a la comarca castellanoparlant del Baix Segura (País Valencià), es troba la Fontaneria Fulleda, una empresa que amb el seu nom ens dóna noves proves de l'extensió del cognom Fulleda.

O POTSER VOLS TREBALLAR... A FULLEDA DE MONITOR D'ESPLAI?




VOLS TREBALLAR... A FULLEDA DE SOCORRISTA?



dimarts, 17 d’abril del 2012

RECERCA SOBRE EL SINDICAT DE FULLEDA

Ahir es va lliurar a l'Ajuntament el treball "Recerca sobre el Sindicat de Fulleda" de Montse Arbós que fa una primera aproximació a la història, amb els antecedents de molins fulledencs anteriors en el temps, les característiques tècniques i l'impacte social d'aquesta institució local. Partint d'aquest estudi i d'altes materials, s'ha previst que es realitzi un audiovisual que expliqui detalladament el procés de l'elaboració de l'oli a la nostra cooperativa.

ACTIVITAT DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA A FULLEDA

Aquest proper diumenge, 22 d'abril, dins dels actes dedicats a la diada de Sant Jordi, l'Assemblea Nacional Catalana muntarà a Fulleda una petita parada amb informació, díptics i estelades, per donar a conèixer aquesta organització que lluita per la llibertat de Catalunya.

dilluns, 16 d’abril del 2012

CONSTITUCIÓ DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA A LES GARRIGUES




Constitució de l'Assemblea Nacional de Catalunya a les Garrigues




El passat dia 1 de març, a la Casa de la Cultura de les Borges Blanques, es va constituir "Les Garrigues per la Independència", la Secció Territorial de l’Assemblea Nacional Catalana de la nostra comarca.



En un acte obert a tots els Garriguencs i Garriguenques que en volguessin formar part, Jordi Murgó, membre del Secretariat de l’ANC a les Terres de Lleida va ser l’encarregat de coordinar la constitució.



Formen part de l’acta fundacional els tres càrrecs que li corresponen i una quinzena de persones com a vocals, tot de forma simbòlica, ja que pretén no ser un moviment ni personalista ni partidista, és per això que s’hi pot afegir tothom que hi estigui interessat.



L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), és una organització unitària i transversal, democràtica i cívica, que treballa per aconseguir una majoria social favorable a la independència de Catalunya. L’ANC consta de diferents assemblees territorials i sectorials, creades des de cada punt per poder reflectir la realitat social.



Aquest dissabte, dia 10 de març, va tenir lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona, l’assemblea constituent de l’Assemblea Nacional Catalana on hi van assistir unes 7.000 persones, entre les quals hi havia una vintena de garriguencs i garriguenques. Hi havia representats de les 270 seccions locals, dels 300 municipis adherits a "Municipis per la independència" i representats del món polític, associatiu i social del país, i va servir per aprovar els Estatuts de l’Assemblea i el Reglament de règim interior i per concretar els instruments i els objectius.



Els punts principals del full de ruta de l’ANC, són per aquest 2012 la “Marxa per la Independència” que començarà per Sant Joan amb la Flama del Canigó i passarà per tot el territori i acabarà l’11 de setembre, en una gran manifestació unitària al Passeig de Gràcia de Barcelona. I per la primavera del 2013 es preveu que des dels ajuntaments es convoquin, simultàniament, el mateix dia Consultes Populars arreu del territori.



Tots els interessats de la comarca en formar part o rebre informació de "Garrigues per la independència" no dubteu en enviar un correu a

ancgarrigues@gmail.com




Ens podeu trobar a facebook (Assemblea Nacional Catalana – Les Garrigues) i a twitter @ANC_Garrigues

ENTREVISTA AL NOU FORNER DE FULLEDA, ÍGOR SAN EMETERIO ROIG, PUBLICADA AL DARRER 'SOMGARRIGUES'

Des de fa un temps veig que el veí del davant treu del seu monovolum caixes de panificadora i algunes van plenes de pa. Sospito. Pels veïns de l’Espluga m’assabento que l’Igor s’ha fet forner. Qui ho havia de dir! Un dia me’l creuo davant de casa, al carrer de Fulleda de l’Espluga Calba, i li comento: “Sí, sí, ara portem el Forn de Fulleda”,diu. Què millor que fer-li una entrevista a una persona que respon amb tota la il·lusió del món sobre la seua feina en moments en què tothom es queixa de la precarietat laboral i les dificultats financeres.




Barcelona, 1977.
L’Igor és una persona incansable. De família espluguenca, viu en aquest poble de les Garrigues des que va complir la majoria d’edat. Es descriu com una persona amb la ment inquieta, i així és. No vol “dependre de ningú” a l‘hora de treballar i des que la crisi ofega se les empesca totes per sortir-se’n. Després de treballar al sector de la construcció al llarg de la seua vida, ara engega un projecte amb la voluntat de mantenir la tradició de l’elaboració del pa artesanal a Fulleda. Es tracta d’un jove emprenedor que amb 35 anys ha après l’ofici de forner, fet que permetrà la pervivència del Forn de Fulleda.




Jacobo Piñol -
Com se’t va acudir fer-te forner passats els trenta?
Igor San Emeterio Roig -
Va ser un cúmul de circumstàncies. Durant molts anys havia treballat a la construcció, però des de fa tres que no tenia una feina estable. Sempre he sigut una ment inquieta i m’he llançat a molts projectes: fa dos anys portàvem el bar de les piscines de l’Espluga Calba i l’any passat el de les de Tarrés. Les coses no van bé i m’he hagut de buscar feines productives en què no hagués de dependre dels altres. Tothom em diu que sóc un boig: Començar un negoci en època de crisi! Hi ha gent que m’anima i m’ajuda, però altres et miren com un “bitxo raro”.

J.P.-
Quin és el teu primer contacte amb el Forn de Fulleda?
I.S.R.-
Doncs fa un parell d’anys ja vaig ajudar en l’elaboració del pa de ronyó per a la Fira de l’Oli. Hem estat puntualment col·laborant. Va arribar el moment en què la Montserrat (l’antiga responsable del forn) va decidir plegar. Pensa que és una feina molt dura. El forn és de llenya i només per encendre’l t’hi passes una bona estona! I has d’anar a buscar la llenya al bosc. Després, el pa s’ha de distribuir. És una tasca sacrificada que, com a mínim, requereix dues persones per funcionar.

J.P.-
T’ho vas pensar molt quant t’ho van oferir?
I.S.R.-
No, gens. Penso que és una bona oportunitat. És una feina artesanal i tradicional que es perd amb el temps, i això té un preu. No es tracta de fer quantitat, sinó de fer qualitat. No es tracta tampoc de saturar-te de feina, sinó que el que fas ho facis bé. Fa poc més de tres mesos que treballem de manera rigorosa i continuada. El projecte el vam engegar ara fa mig any. Ha estat un procés d’aprenentatge continu. El forn requereix paciència,experiència i sacrifici. M’agrada ser perfeccionista.

J.P.-
Qui t’ensenya l’ofici?
I.S.R.-
El forner de tota la vida de Fulleda, en Maurici. Em dóna bastantes indicacions de com treballar el pa des de l’inici fins al final. La Montserrat, la seua filla, ens orienta en la qüestió de la pastisseria, de la qual ara s’encarrega la meva dona, la Carol. En Toni és un altre forner que ha treballat per mig món, resident a l’Espluga Calba, però que des de fa uns quants anys treballa al Forn de Fulleda. És d’origen italià i sempre aporta noves idees i ajuda en tot el que cal.





J.P.-
Què és el que més t’ha costat d’aprendre?
I.S.R.-
Per una banda, el control de la fermentació i, per l’altra, la cocció. Abans de treballar al forn, m’he passat un mes sencer només mirant com s’elabora el pa per saber el mínim. En el procés de fermentació influeixen moltes variables, però sobretot la temperatura exterior. Depenent de si fa molt fred o no a l’obrador hi ha una temperatura o una altra. Pel que fa a la cocció has de saber distribuir bé les peces i aplicar la quantitat d’aigua correcta. Crec que necessitaré un any sencer per dominar correctament el forn. De moment vaig aprenent dels mestres que tinc: quan tinc algun dubte, sempre tinc el Maurici per fer-li consultes i si quelcom no funciona, tinc al Toni per tal que em vingui a salvar. Em plantejo, també, la realització de cursos per millorar la tècnica
El que més he après del’ofici de forner és a tenirpaciència i a observar

JP
I d’en Maurici, el mestre forner, que n’has après?
I.S.R.-
A tenir paciència, sense cap mena de dubte. Paciència i observació. El pa no vol córrer. És una filosofia: fer el pa amb paciència també vol dir prendre’t la vida passet a passet. És un ofici que acostuma a passar de pares a fills. És poca la gent que arriba de fora a treballar amb aquest tipus de forn. És una singularitat que no passa a cap altre forn de les Garrigues. Quan un forner acaba, es tanca el forn. A molts pobles hi ha forns parats. A l’Espluga, per exemple, n’hi havia tres.

J.P.-
El protagonista és el forn.Com és el de Fulleda?
I.S.R.-
És un forn morú de pedra que funciona amb llenya. L’escalfem fins als 150 graus. La llenya es crema al mateix pla on es courà el pa. En altres forns, la llenya es col·loca a sota, i aquí no. Li dóna el toc de la fusta, un sabor específic. Aquest forn també necessita aigua per complir les condicions d’humitat que donaran el color, l’elasticitat (crosta) i el gust al pa. L’aigua se li posa un cop has entrat tot el pa i el forn està tancat hermèticament. Fem de 15 a 70 quilos de pa, depenent si és cap de setmana o no. No tenim un consolidat diari, estem creixent. El cap de setmana sempre hi ha més demanda de pa i de coques. La gent que el compra està contenta. També són crítics. Però així n’aprens. No m’agraden els hipòcrites, però és impossible agradar a tothom. Sempre hi ha coses per millorar, sobretot amb aquests forns.

J.P.-
En quin punt es troba actualment el projecte?
I.S.R.-
Anem pas a pas. El forn, abans d’agafar-lo nosaltres, no funcionava al cent per cent i això ens permet traçar el nostre camí. Ara no treballem tampoc a plena producció. Confio que de cara a l’estiu ja ho puguem fer. De moment, per mi, amb tota la maquinària que tinc amb una persona que t’ensenya com es feia el pa tradicional i en un poble com Fulleda i el seu entorn, crec que és una bona oportunitat.

J.P.-
Com és un dia de feina al Forn de Fulleda?
I.S.R.-
Avui m’he aixecat a les quatre de la tarda. A les nou del vespre arribo al forn i el començo a escalfar. Aquí tindré unes sis hores de feina fins que el pa estigui fet. Després, sobre les tres de la matinada, arriba l’hora del pa de ronyó, que es fa diferent. Aquest pa es fa ambla flama viva. La fermentació és diferent (tota la massa junta, té dues fermentacions) i l’elaboració és totalment a mà. Aquest procés dura dues hores. Sobre les sis acaba la feina al forn. Ara arriba el moment de muntar les caixes de pa i distribuir-lo. Hi ha dies que has d’anar a buscar productes, fer llenya, resoldre problemes burocràtics, etc. Et canvia la vida perquè vius de nit. Vas al revés del món. Dormo poques hores...

J.P.-
Per acabar, on podem comprar els productes del Forn de Fulleda?
I.S.R.-
A Fulleda, evidentment, a l’Espluga Calba, a Tarrés i en un punt de venda de Mollerussa. També estem pendents d’obrir un punt de venda propi. La idea és obrir una botiga a l’Espluga Calba on a més de comprar pa, et puguis asseure i fer un cafè o llegir el diari.

dissabte, 14 d’abril del 2012

SEGELL DE L'AJUNTAMENT DE FULLEDA DEL 1876

Archivo Histórico Nacional,SIGIL-TINTA_LÉRIDA,9,N.201

http://pares.mcu.es/

INFORMACIÓ DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA DE FULLEDA












Municipis per la independència a les Garrigues: Fulleda, les Borges Blanques, Puiggròs, el Vilosell; Consell Comarcal de les Garrigues.


divendres, 13 d’abril del 2012

TEMPS DE PROCESSONS...


ESCATXICS DE PRIMAVERA FULLEDENCA










SEMBLA QUE AQUESTA FOTO HA AGRADAT...

Un racó deliciós de Fulleda: les Ventoses a l'ombra d'un senyor lledoner!

dimecres, 11 d’abril del 2012

30 RUTES A PEU, AMB BICICLETA DE CARRETERA O AMB BTT QUE PASSEN PER FULLEDA

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/find.do?t=&d=&lfr=&lto=&src=&act=&q=Fulleda

ACTIVITATS PER SANT JORDI A FULLEDA




El diumenge 22 d'abril, l'Associació de Dones Marinada de Fulleda, organitza per Sant Jordi dues activitats:





-A les 12 del migdia entrega de les roses a les sòcies, a la biblioteca i prèstec de llibres.




-I a les cinc de la tarda, presentació del llibre La soledad encontrada de Pepi Giménez (1950-2010), que va ser veïna de Fulleda, a càrrec de la seva filla Carol Botella, també a la biblioteca.

EL CARRER MAJOR DE FULLEDA EN OBRES







S'està soterrant la línia elèctrica que ha de portar corrent des del transformador fins a la torre de telecomunicacions, ja que un propietari ha negat el pas pels seus terrenys i tampoc no s'ha pogut fer-la passar pel costat de la carretera.