dissabte, 10 d’octubre del 2015

FRANCESC CANTÓ NAVAU, UN REPUBLICÀ DE CAL PARENT DE #FULLEDA OBLIDAT


L'amic Jordi Soldevila Roig, en el seu excel·lent llibre Aigua, burgesia i catalanisme. Mollerussa la construcció d'una ciutat (1874-1936) dedica un parell de paràgrafs (pàg. 131-132) a un personatge que em va cridar l'atenció principalment pels cognoms del seu pare:

"Francesc Cantó Navau, nascut el 1891 a Juneda (les Garrigues), fill del pagès Joan Cantó Prats i de Maria Navau de Maldà. Residents a l'antic carrer de Santa Cristina (a partir de 1910, Balmes). Ben aviat va començar a treballar de pagès com el seu pare.

Cantó va començar a implicar-se culturalment en l'Orfeó Mollerussenc, entitat on va acabar fent de tresorer el 1922. La proximitat amb el catalanisme el va portar a formar part de l'Acadèmia Montserratina durant la dictadura de Primo de Rivera, llavors anomenada Centre Cultural per l'obligació a canviar-ne el nom. Al centre Cultural hi va ocupar la vocalia el 1925. La proclamació de la República el va agafar proper al republicanisme d'ERC. Va ser amb aquest partit que va obtenir l'acta de regidor en l'accidentat bienni del 1934-1936. Cantó va acabar destituït, acusat de participar als Fets d'Octubre del 1934. No va recuperar l'acata de regidor fins després de les eleccions del febrer del 1936. Un cop iniciada la Guerra Civil, es va desvincular dels primers ajuntaments revolucionaris."





Com dèiem, van ser els dos cognoms del pare -Cantó Prats- els que immediatament ens van fer sospitar d'un possible origen fulledenc de Francesc Prats Navau. Efectivament, un cop consultat el llibre d'arbres genealògics de Mn. Boada, ens vam adonar que Joan Cantó Prats era un fulledenc de cal Parent nascut el 1852:



Només ens quedava esbrinar on havia nascut Francesc Cantó Navau... a Juneda? No seria la primera vegada que s'atribueix a aquesta població algú que ha nascut en el nostre poble. Doncs sí, gràcies al Manel Pelegrí Gavarró, veritable expert en la genealogia local, vam localitzar la partida del baptisme de Francesc Cantó que va tenir lloc a l'església de Santa Maria de Fulleda el 15 de juliol de 1889. Havent nascut el dia abans, 14 de juliol, sembla que el seu republicanisme estava absolutament determinat!!!