dijous, 20 de desembre de 2018

EL NEN DE PRADES, #FULLEDA I LA NISSAGA CARLINA DELS MASGORET

Prades, vila vermella.
Respecte a una entrada anterior nostra

Gerard París ha dit...
"La partida de Pere Balcells Masgoret, el "Nen de Prades", voltava pel Camp i la Conca entre gener i març de 1875 reclamant contribucions. Podria ser que aquest "cabecilla Masgoret" fos el Nen de Prades? 
https://www.novaconca.cat/opinio/49110/el-nen-de-prades

De fet, el "Nen de Prades" sembla que era nét d'un Masgoret fulledenc:
https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000008294#imatge-38
https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000008268#imatge-202


Per altra banda, al llibre d'òbits de Fulleda hi ha constància d'aquest atac sorpresa i hi ha registrat un mort el dia 31 de març de 1875: el tinent carlí Gabino Oses.
https://arxiuenlinia.ahat.cat/Document/0000012933#imatge-6"

Molt interessants informacions que ens fan pensar que efectivament el "cabecilla Masgoret" que voltava per aquella època per Fulleda podria ser Pere Balcells Masgoret, el Nen de Prades. Aquest protagonista de la tercera Guerra Carlina, nascut el 1855 a Prades, era fill de Ramon Balcells Vilella de la Granadella i de Mariagna Masgoret Roig de Prades. La seva mare era filla d'Anton Masgoret Giner de Fulleda i d'Antònia Roig Cavaller de Mont-ral.
Pel que hem anat esbrinant, el Nen de Prades era cosí segon de Salvador Masgoret Macip que segurament era -com ens diuen Montse i Núria Arbós en el treball sobre la violència a Fulleda durant la Terecra Guerra Carlina- el comandant carlí de Fulleda. És possible que la seva estada al nostre poble fos també pels vincles familiars que hi tenia. També tenim documetada anteriorment la presència del General Josep Masgoret que també era parent dels Masgoret de Fulleda que provenien de Miramar.

2 comentaris:

Gerard París ha dit...

He consultat el llibre El Nen de Prades: un capitost adolescent a la tercera guerra carlina, de Robert Vallverdú i Martí. A la pàgina 48 menciona que el 30 d'abril de 1875 la partida del Nen de Prades estava a la cruïlla de les Borges del Camp cobrant l'impost de mercaderies als traginers que acudien al mercat setmanal de Reus, citant una notícia apareguda al "Diario de Tarragona".

En efecte, el "Diario de Tarragona" del 1-4-1875 dóna compte de l'acció del Nen de Prades a les Borges i també de l'acció sorpresa de Fulleda:
En Fulleda fué sorprendida anteanoche la ronda carlista que mandaba Masgoret por otra liberal de la provincia de Lérida que la causó 2 muertos y 51 prisioneros, es decir, toda la ronda excepto el cabecilla que pudo escapar, merced a ser hijo del pueblo donde se causó la sorpresa y haber tenido aviso antes que los individuos de la ronda, a quienes ni siquiera dio aviso para que
se pusieran a salvo. El caballo de dicho cabecilla quedó en poder de las tropas.

Diario de Tarragona, 1-4-1875, pàg.

Per tant, es podria descartar la presència del Nen de Prades a Fulleda en aquella ocasió, i més aviat sembla que aquest "cabecilla Masgoret" sigui un fill del poble, segurament aquest Salvador Masgoret Macip que ja està documentat.

Gerard ha dit...

On diu "el 30 d'abril de 1875" volia dir "el 30 de març de 1875".