dilluns, 19 d’octubre del 2020

ANTONI PRATS, JUGADOR DE MONTE DE #FULLEDA (1858)


"La subdivision de Santa Coloma de Queralt procedió en el pueblo de San Martin de Sasgayolas á la detencion de los sugetos siguientes: Francisco Sabaté, Francisco Giol, José Beana; Francisco Compte, Ramon Sans, Pedro Ferré, Jaime Escoda, José Sabaté, Ramon Porrera, Jaime Farré y Ramon Compte, vecinos de Tarroja; Juan Estivill, Miguel Fomosa, de Cornudella; Ramon Malet, Jaime Ories, de San Andrés de la Barca; Francisco Fané, del Hospitalet; Juan Palomas, de Igualada; José Fort, de Tarrasa; José Espelt, de San Vicente de Castellet; Antonio Prats, de Fulleda; Agustin Martorell, de Arbós; Juan Bufarull y Juan Oliva, de Igualada; Daniel Rodamilans, de Sanahuja, y Tomas Lleonaspa , de San Martín de Sasgayolas ; por haberles sorprendido en la ocasion que estaban jugando al monte en la casa del último, habiéndoles ocupado tres navajas con resorte, dos barajas y una manta; con lo que fueron puestos a dísposición de la correspondiente Autoridad."

Diario de Barcelona: Any 1858, no. 226 (14 agost 1858) Ed. matí, pàg. 7239.


El monte era un un joc de cartes que havia tingut gran anomenada i era dels que movien grans quantitats de diners, però que a hores d'ara ja no es juga a Fulleda i que hem sentit anomenar, però sense que ningú recordi haver-lo vist. Pel que fa a les timbes garriguenques, amb inclusió de les regles de monte us recomanem aquests reportatge del SomGarrigues.

Però, qui és aquest Antoni Prats de Fulleda que l'autoritat competent va enxampar el 1858 a Sant Martí Segueioles jugant al monte? Apostem per Antoni Prats Sanahuja de cal Pubill del Ferrer, nascut al nostre poble el 21 de gener de 1839 i mort fent el servei militar a Màlaga el 31 d'agost de 1862. I com a únic jugador de monte de Fulleda que hagi passat als diari i també pel fet d'haver mort servint l'estat ocupant, gosem demanar que li sigui dedicada una avinguda a Fulleda... Que aquesta persona fos germà de la meva rebesàvia paterna, òbviament, no té res a veure amb aquesta assenyada petició que no tinc dubte que serà atesa tan aviat com sigui possible.