diumenge, 12 de desembre del 2021

ANTONI BALLESTER NOLLA, DESCENDENT DE #FULLEDA, L'HOME QUE SOMIAVA AMB L'ANTÀRTIDA


"Antoni Ballester Nolla nasqué al número 9 del carrer de la Indústria [de Mont-roig del Camp] el 16 de maig de 1920.  Fa, doncs, un segle exacte del seu naixement. Era fill del mestre de l’escola pública de nois de la Vila, que ho fou entre 1917 i 1925, Ricard Ballester Pallerola -fill de Reus (1891- Barcelona, 1973) (2). La seva mare era la Teresa Nolla Sabater (Mont-roig del Camp 1896- Barcelona 1990). Els seus avis paterns eren Antoni Ballester Jovell (natural de Pratdip) i Teresa Pallerola Lorente (originària de Fulleda)."

https://ressomont-rogenc.cat/antoni-ballester-el-mont-rogenc-que-somiava-amb-lantartida-els-origens-1a-part/


Sens dubte la part fulledenca de la família està relacionada amb el món del vidre. El 1883, Gregori Ballester era  vidrier al forn de Fulleda. S'esmenta també els Ballester en el trasllat del forn de vidre de Fulleda a Vimbodi, a finals del XIX.

Tot i que uns Pallerola també eren en aquella època vidriers provinents de Senan i, abans, de Juneda, Teresa Pallerola Lorente era filla de dos mestres de primària, Joan Pallerola Cases i Matilde Lorente Aguilar, ell de Tàrrega i ella de Lleida.

Joan Ballester Grau, cosí germà d'Antoni Ballester, empresari jubilat que havia estat president del Centre de Lectura de Reus i de Reus Decideix, ha realitzat recerca genealògica a Fulleda sobre la família.

Podeu trobar més infomació d'aquest d'aquest químic i oceanògraf català a: 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Ballester_i_Nolla