divendres, 10 de desembre del 2021

DARRER TESTAMENT EN CATALÀ DEL XIX A #FULLEDA: “Instituesch hereu meu universal al primer fill (...), ab condició que no se casi ab Franca Prats..."


 

“Instituesch hereu meu universal al primer fill, Salvadó, de tots mos béns haguts y per haber, ab condició que no se casi ab Franca Prats que en tal cas entri hereu lo segon o succesió de germans y lo Salvadó se li doni com los demés, si morigués sensa succesió en tal cas entre lo segon així dels demés.”


Es tracta del testament de Josep Masgoret Elias de cal Masgoret de Fulleda de 51 anys, redactat el 6 de novembre de 1860 que per si algú no ho recorda era dimarts, mercat a les Borges, encara que no sé jo si en aquella època ja en feien...

L'heure a qui es volia impedir casar-se amb la Francesca Prats de cal Ramonet era Salvador Masgoret Macip, nascut l'11 d'abril de 1835 i avi del metge de Barcelona Nicolau Masgoret Gabarró (1903-1979) i besavi de la regidora (1979-1991) socialista barcelonina Francesca Masgoret Llardent.

Es van casar? No, finalment el Salvador es va casar Antònia Vallès Civit de Senan i, en segones núpcies, amb una andorrana!!! I la pobra Francisca? Doncs, també la vam casar amb Josep Pascual Palau de cal Masienc.

No sabem el motiu d'aquesta prohibició tan explícita, però més enllà de rancúnies personals o familiars que a hores d'ara desconeixem, podríem pensar en causes socioeconòmiques o polítiques tenint en compte que els Masgoret eren carlins militants.