dilluns, 20 de febrer del 2023

#FULLEDA S'APUNTA A LA CREMA CONTROLADA I LA NETEJA DEL SOTABOSC AMB EL PASTURATGE



"A més de la Devesa, els GRAF tenen iniciats els tràmits per executar operatius semblants a quatre localitzacions més de les Garrigues: a la serra de Vilobí (entre Tarrés i Fulleda), als Tossals d'Almatret, a la serra de la Llena (entre la Pobla de Cérvoles i el Vilosell) i als boscos de Juncosa. Una sisena crema està també plantejada a la Vall del Corb (a l'Urgell).

Un cop feta la crema, els bombers planegen conservar la neteja dels sotaboscos amb la col·laboració del pasturatge. Està previst que el departament d'Acció Climàtica liciti aviat aquest servei a ramaders locals perquè intervinguin amb el bestiar (tant oví, com cabrum i boví), habilitant abeuradors i tancaments per facilitar el pasturatge dels animals.
Els projectes més avançats en aquest sentit són els de Fulleda, on actualment hi ha un sol pastor amb un ramat de mig centenar de cabres, i a la Vall del Corb, on hi ha dos ramaders que disposen de setze vaques albereses, idònies per consumir coscollars, arços, lligabosc, heura, argelagues i matolls garriguencs.

Les cremes prescrites, a més de millorar la biodiversitat i atenuar probables incendis, serveixen també per donar formació als membres del GRAF en l'ús del foc tècnic."