dimarts, 5 de setembre del 2023

TEXT DEL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR DE #FULLEDA 2023 PER LA JUNTA DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES MARINADA



Enguany la comissió de festes va proposar fer el pregó de la festa major a l’Associació de Dones Marinada de Fulleda i els ho volem agrair, tot i que ha estat un repte per totes nosaltres, ens ha fet molta il·lusió. També hem hagut de mentir molt a les nostres parelles i per això els volem demanar perdó... però ja sabeu que a Fulleda la pregonera és un secret!

Per si no ens coneixeu som la junta actual de l’associació. La nostra primera intenció era que les prop de 60 sòcies estiguessin davant vostre, però per qüestió d’espai ja vam descartar d’entrada el balcó i s’hauria perdut el factor sorpresa ....

Algunes fa temps que en formem part i altres no tant. Totes n’estem orgulloses de pertànyer a l’associació i esperem que us animeu a anar-nos rellevant a la Junta per compartir l’experiència i perquè l’objectiu d’arribar a totes amb noves i millors iniciatives s’aconsegueixi. Cada dos anys hi ha renovació de Junta i l’oportunitat d’incorporar-s’hi!

Som una associació de dones però amb mentalitat oberta a tothom, dones i homes, nascuda per representar i defensar els interessos de les associades i afavorir l’enriquiment cultural i una convivència harmònica entre totes nosaltres.

Aconseguir una plena igualtat entre homes i dones és un altre objectiu i la llavor es sembra a petita escala en cadascuna de les nostres accions. També ens posicionem fermament dempeus contra qualsevol tipus de violència envers les dones, una xacra que colpeja la nostra societat i davant la qual no es pot cedir.

La creació de l’associació Marinada va ser el 14 de desembre de 1993, a proposta de l’administració de la Generalitat, i la primera Setmana Cultural ja es va fer a l’estiu següent.

Estem parlant d’una trajectòria de 30 anys.

No pot ser, si no els tenim nosaltres els trenta!!

Us pregunteu per què ens diem MARINADA? I per què no Agustines? O ...?

Us ho explicaré:

Per si a algú li hagués passat desapercebuda, la marinada és ... això: aquest vent que ens acompanya gairebé sempre. Bé aquesta darrera setmana ens ha abandonat i l’hem trobat molt a faltar, així que: “benvinguda, senyora Marinada a la Festa Major de Fulleda”. La marinada ens refresca a l’estiu i ens molesta una mica a l’hivern, però que ens dóna una senyal d’identitat com a espai físic i diríem que també com a fulledenques. Les dones de l’associació, volem ajudar a refrescar l’ambient, som incisives i punyents quan cal i mantenim desperta i viva l’activitat cultural i lúdica del poble. En resum, una mica emprenyadores, per a molts, sí, ho sabem, però molt, molt necessàries ...

Com a emblema del nostre nom, fixeu-vos-hi bé, el nostre logo, que va sorgir d’un concurs fet fa molts anys, representa dones amb les cabelleres onejant. Com nosaltres!

Voldríem que aquesta empenta que ens ha motivat a tirar endavant sigui llavor i fruit d’un futur millor de Fulleda i que la Marinada sempre bufi a favor d’aquest objectiu.

Per si de cas en algun moment afluixa, continuarem repartint ventalls de color lila!

Tenim sòcies d’entre 40 i 92 anys, un ventall important, tot i que hi trobem a faltar les més joves ... a veure si revertim aquesta situació i aconseguim que el nostre missatge sigui atractiu també per a elles. Volem fer baixar la mitjana d’edat de l’associació!

Malauradament, algunes ens han deixat en el camí d’aquests anys i les trobem a faltar. Altres només ens han acompanyat un bocí del rajecte. Però any darrere any donem la benvinguda a noves i això ens fa molt contentes.

Per formar part de l’associació cal la voluntat de col·laborar, de compartir i de fer créixer un projecte consolidat. Les dones que viuen aquí i les que no però que hi tenen vincles d’afecte i convivència. Totes som necessàries i molt benvingudes.

Ah! També cal fer una petita aportació de 20 eurets, quota anual que fa un munt d’anys que no s’apuja... , no com la inflació!

Des de fa uns anys ens manteníem en un número de 45-50 sòcies i aquest any estem a punt d’assolir la seixantena, que tenint en compte la població de Fulleda, no està gens malament.

I totes rebem un petit obsequi, tant a l’estiu com per Nadal, per agrair la suma d’esforços que fem les sòcies.

Esperem que ara que ens coneixereu millor, arribem a 100!!

No sempre és fàcil gestionar una entitat, però gràcies a les quotes de les sòcies, a les ajudes que rebem de l’ajuntament de Fulleda i subvencions de l’institut Català de les Dones i altres institucions puntualment, podem tirar endavant les diferents activitats que us proposem, i que són majoritàriament gratuïtes.

Les nostres filles i netes han desfilat amb els vestits de núvia de la majoria de nosaltres.

Hem aprofitat la saviesa de la gent gran del poble per posar en valor i construir una carbonera, patrimoni cultural, que va quedar recollit en una filmació i en una llibre.

Hem portat artesans que ens ensenyessin a aixecar un marge de pedra seca al costat de la Creu, i que algun dia podrem acabar entre totes.

Hem après a fer palmes, a cosir, a fer panellets i a ballar una mica de sardanes amb el curs “Saltem i Ballem” que vam fer l’any 1996. Per cert n’hi ha algunes que encara han de recollir-ne el diploma i, quan acabi el pregó, podran fer-ho! Ara que els Tyets han posat de moda la sardana altre cop, és un títol molt cotitzat!

Hem llegit al club de lectura, hem fet un llibre amb les millors receptes de rebosteria de cada casa però aneu amb compte que hi ha una recepta que l’hi falta algun ingredient, segur que ho veureu: total és el sucre!!

Aquests darrers anys ens hem centrat en les activitats de Sant Jordi, la Castanyada i la Setmana Cultural Per Sant Jordi obrim les portes a les novetats de la biblioteca , convidem a alguna escriptora a presentar el seu llibre i cada sòcia te una rosa.

Per la castanyada organitzem un sopar popular acompanyat d’una actuació musical. Un sopar amb un concurs de truites Fulledenques; cada any hi ha mes participants ! i es que el premi bé que s’ho val: una dotzena d’ous, per continuar practicant!!

Ens hem emocionat amb actuacions musicals, de danses tradicionals i més modernes, d’obres de teatre i de recitals de poesia. Hem recordat altres temps amb exposicions de fotos, d’eines antigues del camp i de les llars.

La Setmana Cultural representa el màxim esforç per l’associació, ja que s’organitzen el gruix de les activitats de l’any.

Per qui no ho coneix, comença l’últim cap de setmana de juliol i durant sis dies es fan conferències sobre temes diversos d’actualitat, com per exemple: medi ambient, alimentació, salut, política catalana, literatura, iniciatives socials, empresarials, etc., i ja en comptem més de 100, de xerrades! Tot combinat amb tasts de productes de proximitat, actuacions de teatre o de poesia, d’exposicions i sortides culturals

Ah! I també col·laborem amb la Marató de TV3, I en tots els actes que se’ns demana des de l’ajuntament, posem el nostre granet de sorra, com ara , per la Festa Major i també a la Marxa i a la Fira Heroica.

Som o no som una associació tot-terreny??

Des de la nostra associació creiem fermament en la importància de fer xarxa, fer comunitat. Les persones anònimes som mes fortes si ens associem. Les associacions prenen importància perquè ens serveixen per ser més crítiques i menys conformistes, més conscients i menys manipulables i, en definitiva, més lliures.

Com a nouvinguda a la junta, us demano a totes i a tots que fem més gran, rica i plural la vida del poble.

Dones joves, dones no tan joves, dones nouvingudes i dones retrobades, veniu a l’associació. Cadascuna de vosaltres és necessària. Farem actes lúdics, en farem de culturals. Veniu, a la Marinada hi cabem totes.

Improvisació:

Bé sembla que no s’ha acabat d’entendre aquest cercle de cadires que ens han posat davant, que no són per jugar al joc de la cadira si no que, ho hem vist clar totes, està preparat per a les noves sòcies que es vulguin incorporar avui mateix a la nostra associació!

(En aquest moment, vuit noies d’entre 20 i 30 anys surten d’entre el públic espontàniament i ocupen les cadires buides, enmig d’aplaudiments de la junta i de tots ls assistents a l’acte.)

Hem estat reivindicant que ens falten dones joves a l’associació que ens aportin noves idees, etc. o sigui que per elles, enguany, quota gratuïta!

VISCA CATALUNYA!

VISCA FULLEDA!

VISCA LA MARINADA!

VISCA LA FESTA MAJOR!