dijous, 26 de maig del 2011

NECROLÒGICA DE MOSSÈN JOSEP PORTA, CAPELLÀ DE FULLEDA A PRINCIPIS DEL SEGLE XX, AL 'BOLLETÍ DEL DICCIONARI DE LA LLENGUA CATALANA'

Amics morts (33-37) † Mn. Jusep Porta, Rector de Fulleda
Aqueix virtuós sacerdot, Rector de Fulleda (província de Lleida), va passar d’aqueix mon a l’altre, la primería d’octubre, després d’una llarga malaltía, sufrida ab una gran conformansa, edificant tots els qui’l rodetjaven ab la seua mort tan cristiana i sacerdotal. ¡Bon repòs i bon remey per la seua ànima! que Deu haja acullida a la Santa Gloria; i, si encara estigués entretengut an el purgatori, demanem a Deu de tot cor que’l tregui de tals penes, i l’admeta a la Llum eterna. Amèn. Mn. Porta era lo que’s diu un entusiasta de la llengua catalana, per la qual treballà tota la vida. Per l’Obra del Diccionari i de la Gramàtica ens envià uns quants paquets de cédules, molt escullides, fetes ab gran seny i fina competencia. ¡Quina llàstima que la seua salut fos casi sempre tan migrada i que sia mort tan jove! Decrets de la divina Providencia, devant els quals no hi ha més que acalar el cap, pensant que Deu sap que fa, i no pot errar.
http://taller.iec.cat/filologica/alcover/documents/7BDLC_07.pdf
Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana, Tom VII, 1912-1913

Aquest Mossèn Josep Porta (en realitat Mn. Francesc Porta Cardellà), capellà de Fulleda, va ser un entusiasta col·laborador en l'obra del Diccionari Català Valencià Balear engegada per Mossèn Antoni M. Alcover. Així quan remeneu el DCVB, també dit Diccionari Alcover-Moll, i trobeu en alguna entrada que fa referència a Fulleda, segurament devia ser alguna paraula o expressió enviada per mossèn Porta, que també va tenir a veure amb la descoberta de la catalanitat d'Agustina Saragossa i Domènech.

4 comentaris:

fulledenca ha dit...

és un avantpassat del filòleg de fulleda?

Anònim ha dit...

els capellans no haurien de tenir fills.

Clar que a Fulleda això no va així...

fulledenca ha dit...

ja,ja, ni a fulleda ni a d'altres llocs, hi ha hagut molts casos???

Anònim ha dit...

n'hi deu haver