dilluns, 8 de maig del 2023

GENT DE #FULLEDA A L'APLEC DE SANT BONIFACI 2023



Sant Bonifaci

Sant venerat en una ermita del terme limítrof de Vinaixa, a la qual històricament han acudit els fulledencs el dia de l’aplec que durant molt de temps ha tingut lloc per Sant Jordi i per això, impròpiament, s’havia dit també “anar a Sant Jordi”. Actualment, se celebra el primer diumenge de maig i el sant és invocat en els seus goigs per tal que proporcioni l’aigua necessària per a la pagesia. Les darreres peregrinacions “massives” a peu des de Fulleda, formades en bona part per gent jove, deuen datar dels anys 70 del segle XX i, a hores d’ara, la gent –cada cop menys i menys- s’hi desplaça en cotxe. L’aplec constituïa un espai d’intercanvi social, sobretot del jovent de la rodalia, plasmat en nombroses fotografies, algunes fetes per professionals que s’hi desplaçaven. En l’aspecte econòmic, s’hi ha documentat la presència de venedors del forn de vidre de Fulleda en alguns aplecs del segle XIX.

Mn. Ramon Palau, el 1916, en el llibret Relíquies de S. Bonifaci, Papa, venerades a Vinaixa, dóna notícia de l’assistència de 4.000 persones a l’ermita per demanar aigua el 4 de maig de 1850. Hi assistiren gent dels Omellons, l’Espluga Calba, Vinaixa, Tarrés i “tot lo poble de Fulleda ab son Rnt. Vicari”.

No ens consta cap veneració a l’església de Fulleda i en toponímia es documenta només un camí de Sant Bonifaci en un llibre de valies del segle XVI que encara s’esmenta als segle XVII i XVIII, en el capbreu de 1675 (p. 21r) i en el de 1733 (p. 10), i que passava per la Cantorella i les Planes, actualment no localitzable. Tot i així, aquest testimoni solitari ens dóna notícia de la importància que tenia l’ermita en l’imaginari fulledenc i l’antiguitat de la devoció a casa nostra.