dimecres, 10 de maig del 2023

INSCRIPCIÓ DE BAPTISME MOLT "CURIOSA" A #FULLEDA




En la inscripció del baptisme de Josepa Codines Felip (núm. 18, 18-11-1858) es fa constar que la padrina és l'àvia materna i que no hi ha padrí cosa que resulta estranya. A més hi ha una nota interessant:

“Nota. Per lo que pot ser en lo temps; advertesch que la dita Jpha. nasqué antes de temps, però son pare Joan Codines ha confesat antes de néixer, y después de nascuda, que la regoneixia per sua, y ho ha confesat devan del Sr. batlle Joan Domènech y Joseph Romeu, secretari”

Segons el llibre d'arbres genealògics de Mn. Boada, Joan Codines Cantó, nascut el 17 de juny de 1833, fadrí, es va casar el 13 de juliol de 1858 amb Maria Felip Bertran, donzella de Sant Martí de Maldà (que a l’enviudar, sembla que es torna a casar al seu poble d'origen i la filla vivia amb ella).

Joan Codines Cantó va morir el 18-11-1863, “a las dos del matí”, el dia que la seva filla feia cinc anys, a l'edat d’uns trenta anys, pagès. Sepultura el dia següent en el cementiri de la parròquia després d’haver-li dit una missa de cos present.

El que no s'acaba d'entendre és aquesta insistència de reconèixer davant l'església i el poder civil la paternitat de la criatura. Fet i fet, tampoc no seria la primera ni l'última parella de la història que feien Pasqua abans de Rams! Potser hi havia problemes entre les famílies dels nuvis? Segurament no ho sabrem mai...