diumenge, 3 de juliol del 2022

MÉS COSES SOBRE LA MORT D'ANTONI PRATS SANAHUJA, SOLDAT DE #FULLEDA, EL 1862 A MÀLAGA (ESPANYA)

Gravat del Convento de la Victoria i l'Hospital Militar de Màlaga, segons J. Schopel, cap a mitjans del XIX.
 
Postal antiga de l'hospital militar de Màlaga (1835-anys 90 del segle XX).

"Nota de la partida
És un mort del poble

Dia trenta de agost de mil vuit-cents sixanta-dos: morí en Màlaga en lo Hospital dia tretse de juriol de mil vuit-cents sixanta Anton Prats y Sanahuja soldat de la segona Companyia del segon Batalló del Regimen de Infanteria de Castilla, de edat de vint-y-cuatre anys, haben rebut tots los sagraments, de tisis, asistí al enterro Dn. Anton Losano y Garcia com a capellà del Regimen, fill llegítim y natural de Jph. y Franca. Sanahuja, conjuges de Fulleda, no feu testament; dita partida és treta del original per lo capellà Sebastià Zereso Navas, y certificada per los SS. Notarios Dn. José Domínguez y Dn. Francisco Jurado, asistentes del Tribunal Elesiástico.
Aquí en Fulleda se li ha celebrat lo funeral ab asistència de sis sacerdots, cantan tot lo de costum en esta parròquia, dia trenta de agost de mil vuit-cents sixanta-dos."


Ja havíem parlat d'Anton Prats Sanahuja diverses vegades i ara podem precisar una mica més les circumstàncies de la mort. Va morir de tisi (tuberculosi), una malaltia que durant aquell temps i posteriorment tenia una alta incidència. Sembla que, malgrat algunes vacil·lacions o errades, hauríem de donar per bona la data del 13 de juliol de 1862 com la del trapàs.

Malgrat morir sense descendència, almenys coneguda, fa més d'un segle i mig, el rastre que va deixar en diversa documentació ens ha permès a hores d'ara recuperar una petita part de la seva vida i de la seva mort. Potser la meva rebesàvia, Maria Prats Sanahuja, estaria contenta que recordem el seu germà que va morir i ser enterrat en terra estrangera...