dissabte, 2 de juliol del 2022

APUNTS DES DE #FULLEDA A "AGUSTINA D'ARAGÓ, UNA HEROÏNA O UNA OPORTUNISTA?"


Ens remetem al que ja vam dir respecte a un altre article sobre el mateix personatge de Marc Pons en una entrada de l'any 2017 o en aquesta altra publicació

Tanmateix, voldríem deixar constància que el fet que es bategés a Barcelona implica amb gairebé total seguretat que hi devia néixer, pels pocs dies o hores que passaven abans entre el naixement i el bateig. No sembla que hagués pogut néixer a Fulleda perquè la família emigrà primer a Montblanc, i a Reus tampoc, ja que desconeixem qualsevol documentació que ho avali fefaentment. Per altra banda, Joan Roca Vilaseca no era barceloní, era nascut a Massanet de Cabrenys.

Creiem que Agustina Saragossa i Domènech, pels fets que va protagonitzar, va ser una heroïna. Va ser una oportunista? Cadascú en pot fer la valoració que vulgui, en tot cas la vida li va posar davant una oportunitat i la va aprofitar i el camí que va començar, amb els fets del Portillo, el va recórrer coherentment fins al dia de la seva mort. Des del nostre punt de vista, l'adhesió a una institució com la militar, més encara si és de l'estat espanyol, a hores d'ara, ens pot semblar inassumible però cal contextualitzar-ho en l'època que li va tocar viure.